Grandslamová premiéra s černou kaňkou. Jsem rád, že jsem to alespoň zkusil, říká Forejtek

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Trpký debut. Jonáš Forejtek (232.) se vůbec poprvé představil na některém z dospělých grandslamů, jenže úvod kvalifikace Wimbledonu mu znepříjemnilo zranění třísla, které se mu po několika týdnech znova ozvalo. Rakušanovi Dennisu Novakovi (155.) podlehl za hodinu a sedmnáct minut po setech 6:7(2), 1:6.

Forejtek se za svůj výkon rozhodně stydět nemusí. Byl jen kousek od získání úvodní sady, ve které se prezentoval kvalitním servisem, jenž doplnil dvěma šancemi na returnu. Jenže ani jednu z nich nevyužil, načež prohrál v tiebreaku.

Druhým setem se už jednadvacetiletý Čech protrápil, na konci třetího gemu si dokonce vyžádal ošetření. A tak se jeho smíšeným pocitům příliš nelze divit.

Máte za sebou svou premiéru na dospělých grandslamech. Jak byste zápas zhodnotil?
Mám problémy s tříslem, a proto jsem toho bohužel od posledního turnaje příliš neodehrál. Snažil jsem se, jenže to nešlo. Tady mě tříslo ve druhém setu zase chytlo. Nicméně jsem rád, že jsem to zkusil, alespoň v první sadě jsem nepředvedl vůbec špatný výkon. Je to škoda, šance jsem měl, jenomže jsem je nevyužil.

Jaký byl pro vás přechod na travnatý povrch?
Trénoval jsem od začátku týdne, tady jsem se pak rozehrával dva dny. Cítil jsem se poměrně dobře, bohužel v zápase se zranění v plné síle vrátilo. Možná je to i povrchem…

Ten je naprosto specifický. Jaký k němu máte vztah?
Pořád si na něj zvykám, hrál jsem na něm jen v juniorech. Nepřijde mi špatný, myslím si, že mi tráva může sednout. Je na ní těžký hlavně pohyb, ostatní faktory příliš velkou změnou nejsou.

Na Wimbledon musíte mít hezké vzpomínky, vyhrál jste na něm po boku Jiřího Lehečky juniorský debl…
Samozřejmě, byla to pěkná zkušenost, vždyť jsme byli i na večeři vítězů. Avšak počítají se hlavně dospělé grandslamy a já doufám, že se mi tady v příštích letech zadaří.

Letos se tu nehraje o body. Bylo těžké se rozhodnout, zda do Roehamptonu vyrazíte?
Myslím si, že každý, i ten kdo tenis příliš nesleduje, Wimbledon zná. Je škoda, že se o body nehraje, ale je to prestižní akce, které by se tenisté měli zúčastnit. Pro hráče je grandslam nejvíc, k tomu pro mě to byla premiéra, tak jsem si to tu chtěl vyzkoušet.

Jak se zatím ohlížíte za svou sezonou? Žebříčkem pomalou stoupáte, párkrát jste si zahrál na challengerech i semifinále.
Není to nejlepší, není to nejhorší. Na nějakých turnajích jsem zahrál dobře, bohužel mě teď dost přibrzdilo zranění. Jako například před měsícem v německém Heilbronnu, kde jsem musel v semifinále skrečovat.

A jaké jsou nyní vaše nejbližší plány?
Netuším. Záleží, jak na tom budu. Chtěl bych odehrát co nejvíce turnajů, ale musím být v pořádku, abych mohl pořádně trénovat. Bez toho to nemá smysl.