Alchymie na returnu! Řídil jsem se podle hodin, culil se Hurkacz

- Marek Bartošík

Co dělat, když vám soupeř nedává na returnu žádnou šanci? Polský sympaťák Hubert Hurkacz se pokoušel ve čtvrtfinále travnatého turnaje v Halle tipovat strany, stále se ale nebyl schopný správně trefit. Jeho protivník (a kamarád) Félix Auger-Aliassime mu mezitím sázel jedno eso za druhým, aniž by mu povolil jediný brejkbol. Pětadvacetiletý Hurkacz tak sáhl v polovině druhého setu k bizarní taktice – rozhodl se tipovat strany podle zbývajícího času na hodinách pro servis!

„Jak jste mohli vidět, na returnu jsem neměl absolutně žádnou šanci,“ přiznal v pozápasovém rozhovoru dvanáctý hráč žebříčku Hubert Hurkacz, který marně čelil skvělému servisu světové devítky Félixe Augera-Aliassimeho.

„Do poloviny druhého setu jsem stále tipoval špatnou stranu, takže jsem dostal jiný nápad. Podíval jsem se na hodiny s časem na podání (v originále shot clock, pozn. red.) a když bylo číslo sudé, šel jsem doleva, a když liché, šel jsem doprava. To byla moje taktika na returnu,“ pousmál se lišácky Hurkacz.

Rodák z Vratislavi nakonec porazil svého dobrého kamaráda Augera-Aliassimeho 7:6(2) a 7:6(4), ačkoliv ho jeho soupeř přestřílel na esa v poměru 21:6 a po prvním podání ztratil jen pět ze 46 výměn! Vyrovnané utkání nabídlo jediný brejkbol, který Hurkacz v sedmém gemu úvodní sady odvrátil.

Polský tenista potvrzuje, že mu travnatý povrch svědčí. Po loňském semifinále Wimbledonu se probojoval do stejné fáze také na Terra Wortmann Open v Halle, přičemž k postupu si pomohl i parádní rybičkou v polovině druhého dějství. Jeho soupeřem v sobotním semifinále bude rozjetý Australan Nick Kyrgios (65.).