Bez bodů to nemá cenu! Bouchardová svůj chráněný žebříček na Wimbledonu nevyužije

- Petr Sumbal

Poslední zápas odehrála bývalá světová pětka Eugenie Bouchardová loni v březnu, od té doby ji na kurty nepustilo zranění ramene. Kanaďanka už delší dobu směřovala svůj návrat na oblíbený Wimbledon, jenže poté, co se dozvěděla, že se na londýnském grandslamu nebudou udělovat žádné body do žebříčku WTA, své rozhodnutí změnila.

Důvod, proč kanadskou hvězdu Bouchardovou letos ve slavném All England Clubu neuvidíme, je vcelku prostý. 28letá hráčka už více než rok neodehrála žádný turnaj a to znamená, že přišla o všechny body a její jméno bychom tak na žebříčku WTA momentálně hledali marně.

Znamená to, že musí nyní Bouchardová startovat zcela od nuly? Ne tak docela. WTA (stejně jako ATP) na podobné situace myslí a hráčky, které jsou delší dobu zraněné nebo z jiného důvodu dlouhodobě absentují, se stále mohou opírat o tzv. „chráněný žebříček“. Díky němu se mohou přihlašovat i na turnaje, na které by se se svým opravdovým žebříčkovým postavením jinak nedostaly.

Bouchardová se však pro slavný Wimbledon rozhodla této možnosti nevyužít a na travnatém grandslamu, kde si zahrála v roce 2014 finále proti Petře Kvitové, startovat nebude. I zde je důvod velmi jednoduchý. Chráněný žebříček totiž není možné využívat neomezeně a pro Bouchardovou tedy nedává smysl plýtvat touto možností na Wimbledonu, kde nemůže získat žádné body.

„Rozhodla jsem se nezúčastnit letošního Wimbledonu kvůli rozhodnutí WTA neudělovat zde hráčkám žádné body,“ sdělila Bouchardová skrze svá sociální média. „Kvůli operaci ramene mám jen omezený počet startů na chráněný žebříček a hrát turnaj bez bodové dotace tak pro mě nemá cenu. Musím vybírat chytře a využít chráněný žebříček na turnajích, které mi pomohou dostat se zpátky tam, kde bych chtěla být,“ vysvětlila vítězka jednoho turnaje WTA.

„Momentálně pokračuji s tréninkem a rehabilitací a plánuji se vrátit na kurty na konci léta. Chráněný žebříček využiji na US Open a poté na Australian Open,“ prozradila Bouchardová své záměry.