Nabyté sebevědomí přetavila v další titul. Šlo vidět, že hraji v pohodě, libuje si Kučmová

- David Schlegel, Filip Lefenda

K perfektním výkonům se v posledních týdnech rozehrála Aneta Kučmová. Ta si nejprve na konci května došla pro premiérový singlový titul ve slovinském Kršku, aby následně dobrou formu potvrdila před týdnem rovněž v Banja Luce. Na obou akcích ztratila dohromady jediný set. „Měla jsem sebevědomí z minulého turnaje. Vyhrála jsem dost zápasů za sebou, takže se mi hrálo lépe,“ zhodnotila dvaadvacetiletá Češka pro Tenisový svět svůj nedávný triumf z Bosny a Hercegoviny.

Vyhrála jste druhý turnaj v řadě, tentokrát v Banja Luce. Bylo to těžší než před dvěma týdny v Kršku?
Asi se nedá úplně jasně říci, jestli to bylo náročnější. V Banja Luce bylo složitější čtvrtfinále, které jsme kvůli dešti musely hrát v hale. Panovaly složité podmínky. Zápas jsem sice vyhrála dvakrát 6:4, ale neměla jsem ho úplně pod kontrolou. Na druhou stranu to zase bylo jednodušší v tom, že jsem měla sebevědomí z minulého turnaje. Vyhrála jsem dost zápasů za sebou, takže se mi hrálo lépe. To se projevilo i ve finále, kde šlo vidět, že hraji v pohodě. Soupeřku jsem poměrně jasně přehrála, mimo tenisovou stránku i po té mentální.

V Banja Luce jste proti Chorvatce Čiričové Bagaričové ztratila první set a musela jste zápas otáčet. To jste za poslední dva turnaje ve dvouhře nezažila…
Je pravdou, že zápas se pro mě nevyvíjel úplně dobře. Celý den byl podivný, necítila jsem se ideálně. Byla jsem trochu mimo i z počasí. Bylo pro mě těžké se na zápas soustředit. Po prvním setu jsem nečekala, že bych mohla utkání otočit – a navíc poměrně snadno. Nějakým způsobem jsem se dostala do hry, přestože se mi nehrálo úplně dobře, a nakonec jsem vyhrála.

Ve finále jste porazila Katarínu Kužmovou 6:3 a 6:2. Nepovolila jste jí jediný brejkbol. Byl tam nějaký moment, kdy bylo utkání na vážkách?
Jak naznačují i statistiky, finále jsem měla pod kontrolou. V obou setech jsem soupeřku vždy na začátku brejkla. Vytvořila jsem si náskok, který jsem pak i díky servisu celkem bez problému udržela. Asi tam nebyl vysloveně moment, kdy by to bylo na vážkách. Snad jen zkraje druhého setu jsem prohrávala na podání 0:30. Zahrála jsem ale jednu výbornou výměnu a pomohla si třemi přímými body. Jinak to bylo celkem bez problému.

Ve čtyřhře jste ve čtvrtfinále s Ivanou Šebestovou za stavu 2:3 v prvním setu zápas vzdaly. Co se přihodilo?
V ten den jsme šly na debla kvůli dešti až poměrně pozdě. Věděla jsem, že Ivanu celý den trápily křeče v břiše. Do zápasu jsme šly s tím, že nevíme, zda to zvládne. Hned na začátku se ukázalo, že jí zdravotní stav bohužel neumožní hrát. Proto jsme utkání vzdaly.

Jak byste srovnala podmínky v Kršku a Banja Luce? Jak o vás bylo postaráno?
Co se týče areálů, ani jeden nepatřil mezi zrovna luxusní. Podmínky nebyly ideální, stejně tak kurty. Občas míče špatně skočily. Na patnáctkách jsme na to ale docela zvyklé. Trochu lepší to bylo ve Slovinsku. Co se organizace týče, nemohu si na nic stěžovat. Oba turnaje byly skvělé.

Nyní se koná turnaj v České Lípě, kde nestartujete ve dvouhře, ale jen ve čtyřhře. Proč? Uvidí vás brzy fanoušci tenisu na nějakém mezinárodním turnaji v České republice i ve dvouhře?
V České Lípě začínala kvalifikace už v neděli, kdy jsem hrála finále v Banja Luce. Obojí se nedalo zvládnout. Pro tyto případy sice existují místa v hlavní soutěži, nedá se to ale aplikovat o dvě kategorie z patnáctky na šedesátku. Bohužel jsem tak nemohla naskočit do dvouhry. Co se dalších turnajů týče, chtěla bych hrát určitě všechny ITF turnaje, které v Česku budou. Ten nejbližší je tuším za měsíc v Olomouci.

Jaký je váš další program?
Budeme dohrávat debla v České Lípě, kde jsme se dostaly do semifinále. Příští týden budu mít volno, potřebuji zařídit mimotenisové záležitosti. Další týden mám naplánovanou pětadvacítku ve Stuttgartu a zároveň mi začíná i německá liga.

Cesta Anety Kučmové za titulem z Banja Luky

1. kolo: ANETA KUČMOVÁ – Anika Jašková (SVK) 6:3, 6:2
Osmifinále: ANETA KUČMOVÁ – Doga Turkmenová (TUR) 6:2, 6:0
Čtvrtfinále: ANETA KUČMOVÁ – Elena Milovanovičová (SRB) 6:4, 6:4
Semifinále: ANETA KUČMOVÁ – Lucija Čiričová Bagaričová (CRO) 2:6, 6:1, 6:3
Finále: ANETA KUČMOVÁ – Katarína Kužmová (SVK) 6:3, 6:2