TOP výměny roku 2016

- Radek Štohl

Tenisová sezóna 2016 je již za námi. Fanoušci v ní mohli sledovat napjaté boje, postupy a pády mnoha hráčů. Tak jako v každém roce bylo k vidění neskutečné množství krásných, dlouhých či pozoruhodných výměn. A právě na nejzajímavější rozehry uplynulého ročníku se zaměříme v následujícím článku.

1) Roger Federer toho sice v letošní sezóně moc neodehrál, přesto se v několika případech dostal výrazně do podvědomí fanoušků z celého světa. Příkladem je i toho výměna proti Novaku Djokovičovi z Australian Open.

2) Novak Djokovič prožil další z úchvatných sezón a také díky jeho kouskům se tenisoví nadšenci mohli v tomto roce radovat z pohledné hry. Nejinak tomu bylo i ve finále US Open proti Stanu Wawrinkovi, kde ovšem nejhezčí výměnu boje o titul prohrál.

3) Srbský tenista se u nejpěknějších výměn objevuje potřetí a naposledy, tentokrát však tato rozehra končí pro Djokoviče úspěšně. Věřil však v průběhu výměny někdo, že aktuální světová dvojka tenhle fiftýn duelu proti Nadalovi v Římě urve na svoji stranu?

4) Jednu z nejkrásnějších výměn celého roku předvedli David Ferrer a Filippo Volandri na turnaji Masters v Římě. Kdo v celodvorcové rozehře nakonec uspěl se můžete podívat v přiloženém videu.

5) Sergij Stachovskij se občas připomene některým ze svých povedených míčků. Mezi jeho oblíbené údery patří bezesporu i tweener, který úspěšně provedl proti Stanu Wawrinkovi v Marseille.

6) Jednu z nejbizarnějších a nejzábavnějších výměn letošní sezóny předvedli Francouzi Gael Monfils a Stephane Robert. Druhý jmenovaný již za téměř rozhodnutého stavu neměl co ztratit, a tak se snažil alespoň bavit australské publikum. A podařilo se.

7) Andy Murray se konečně dostal na první místo světa, předtím však stihl odehrát velice dramatické bitvy, ve kterých vynaložil velké úsilí na zisk fiftýnů. Na Masters v Cincinnati proti Raoničovi sice pokrýval bod na svoji stranu nezískal, přesto si s Kanaďanem zasloužili aplaus diváků.

8) Na antuce v Monte Carlu se proti utkali Alexander Zverev a Marcel Granollers-Pujol. Španělský tenista se po smeči Zvereva dostal do těžké pozice, ze které ovšem vyvázl fantastickým technickým úderem.

9) Mezi nejpovedenější výměny se hned dvakrát dostal Jack Sock. V prvním případě se Američan potkal v Šanghaji s Felicianem Lopézem, který odvracel mečbool. Jak se z něho španělský hráč dostal, můžete sledovat níže.

10) I podruhé měl Sock výhodu mečbolu, Richard Gasquet ale utkání ještě vzdát nechtěl, což potvrdil nádherným dropšotem.

11) Patrně nejkurióznější výměny roku se fanoušci dočkali na Olympijských hrách, kde proti sobě nastoupili Kei Nišikori a Albert Ramos. Japonskému tenistovi po podání vypadla raketa z ruky, přesto se dokázal vzpamatovat a do výměny ještě dostat. Jak to celé dopadlo?

12) Podruhé se v našem výběru objevil Marcel Granollers-Pujo, který předvedl rychlé nohy na turnaji v Halle proti domácímu Kohlschreiberovi. Ten byl po prohrané výměně na sebe po právu rozlobený.

Zde jsme nabídli dvanáct nejzajímavějších či nejkrásnějších výměn sezóny 2016, pořadí není určeno dle žádného měřítka. Jaká z výměn se Vám líbila můžete prodiskutovat na našem twitteru či Facebooku.