Geniální údery, hádka i dárek pro fanouška. Rošťák Kyrgios si v Halle vyšlápl na Tsitsipase

- Marek Bartošík

Další turbulentní zápas má za sebou elitní travař Nick Kyrgios, který v atraktivní osmifinálové bitvě na „pětistovce“ v Halle udolal řeckého rivala Stefanose Tsitsipase 5:7, 6:2 a 6:4. Sedmadvacetiletý Australan vykouzlil na cestě za cenným vítězstvím halfvolej za zády i dělový forhend, nevyhnul se ale ani debatě s rozhodčím a supervisorem. A jako třešničku na dortu za svým představením daroval fanouškovi raketu, kterou ve slabší chvilce roztřískal.

Kdo sledoval utkání Nicka Kyrgiose (65.) a Stefanose Tsitsipase (6.) na travnatém turnaji v Halle, dočkal se kompletní škály tradičních událostí, jež zdobí vystoupení australského rebela.

Sedmadvacetiletý Kyrgios zkombinoval nádherné tenisové okamžiky s lamentováním a vztekáním se. Ve středečním mači se světovou šestkou Tsitsipasem ho konkrétně popudilo, že dostal zkraje druhého setu na returnu napomenutí za zdržování, když si šel pro ručník.

„Nemůžu si jít pro ručník? Vždyť jsem tolikrát čekal na Rafu!“ líčil v rozpravě s umpirem Kyrgios, který tím narážel na pomalejší přípravu Rafaela Nadala.

„Statisticky jsem nejrychlejší hráč na okruhu, takže se omlouvám, že si musím jít pro ručník. Moje ruce jsou vlhké,“ poznamenal o pár chvil později při střídání stran rozčílený Australan, jenž si dokonce zavolal na kurt supervisora.

Nebyl by to ale Kyrgios, kdyby nepředvedl také parádní údery. Za stavu 4:2 ve druhém setu zareagoval na nevýrazný volej Tsitsipase dělovou ránou z forhendu. A do své sbírky výjimečných kousků zařadil v závěru zápasu i halfvolej zahraný za zády, po němž se mohl radovat ze zisku fiftýnu.

Kyrgios si nakonec dokráčel pro třísetové vítězství, které bylo už jeho 24. v kariéře proti hráči Top 10, z toho třetí na jeho oblíbeném travnatém povrchu (po skalpech Rafaela Nadala z Wimbledonu 2014 a Milose Raonice z Wimbledonu 2015). A po utkání ještě stihl darovat rozbitou raketu svému fanouškovi.

Dalším soupeřem australského rošťáka bude ve čtvrtfinále španělský povrchový univerzál Pablo Carreňo Busta (19.). Nenapravitelný rebel Kyrgios, figurující v tzv. „živém žebříčku“ už na 52. místě, by nicméně s tímto označením nesouhlasil: „Kdyby neexistovala antuka, tenhle týpek by se ani nepřiblížil Top 50,“ napsal předloni na Twitteru o aktuálně dvojnásobném semifinalistovi US Open.

Zatímco na betonech a antuce dosahuje Carreňo Busta nehledě na Kyrgiosovo rýpání srovnatelných výsledků, na trávě má zápornou kariérní bilanci a zároveň stále čeká na svou první wimbledonskou výhru. Na trávě v Halle však zkušený Španěl udolal Holgera Runeho (28.) i Sebastiana Kordu (41.), na souboj s excelentním travařem Kyrgiosem je tedy evidentně připraven.