Sobotní divočina ve Stuttgartu. Rasistické urážky z publika i trestný gem pro Kyrgiose

- Jan Vojkůvka

Sobotní semifinále mezi Nickem Kyrgiosem a Andym Murraym, které se odehrálo v sobotu, má nepříjemnou dohru. Australský tenista si na svém Instagramu postěžoval, že byl potrestán ztrátou celého gemu, když se bránil rasistickým urážkám z publika. Duel s bývalou světovou jedničkou nakonec prohrál 6:7, 2:6.

Průběh prvního setu sliboval zajímavé tenisové drama. Pak ale v tiebreaku došlo k situaci, která celý zápas zlomila. Jeden z diváků se zasmál po Kyrgiosově prohře 5:7 a divoký Australan vzteky rozlámal raketu. Jelikož už byl v průběhu utkání jednou varován, následoval trestný fiftýn.

Nebylo by to nic strašného, jenže Kyrgios v úvodní hře ztratil podání a následoval mnohem větší problém. Po ztrátě servisu předstoupil před publikum a vykřikl: „Co si říkal?“ Následně se posadil a nepokračoval v utkání, dokud si nepromluvil se supervisorem.

Výsledkem ovšem bylo udělení trestného gemu za nesportovní chování. To Australana rozhodilo ještě více a ve zbytku utkání už nebyl Murraymu soupeřem.

Celá situace pak měla dohru na Kyrgiosově Instagramu. „Kdy to přestane? Kdy se nebudeme muset vypořádat s rasistickými nadávkami z publika?“ postěžoval si.

„Chápu, že moje chování není vždy nejlepší, ale slyšet, jak na mě někdo pokřikuje 'ty malá černá ovce', 'drž hubu a hraj' a podobné komentáře, to není přijatelné. A když si to pak chci vyříkat, dostanu trest. Tohle je celé zpackané,“ zlobil se.

„Jsem jen člověk a neřeším své emoce vždy dobře. Přestalo mě zajímat, co si o tom lidé myslí. Ale jedna věc, kterou nebudu nikdy tolerovat, je, když diváci pokřikují a urážejí sportovce,“ pokračoval v dalším příspěvku. „Děje se to už nějakou dobu, od rasistických pokřiků až po naprostou neúctu. V Indian Wells a dnes ve Stuttgartu jsem si uvědomil, že to lidé zřejmě považují za normální.“

„Uvědomte si, že hrajeme pro vás! Možná si nemyslíte, že je to velký problém, ale může to ovlivnit něčí život víc, než si myslíte,“ dodal nasupeně.

Pořadatelé turnaje ATP ve Stuttgartu v neděli přislíbili, že celou aféru s rasistickými pokřiky z publika prošetří.