Šwiatekovou trápí rameno, vynechá generálku na Wimbledon. Zvládne přechod na trávu?

- Petr Sumbal

Světová jednička Iga Šwiateková si po svém triumfu na French Open prodlouží pauzu od turnajů. Původně měla Polka absolvovat travnatý podnik v Berlíně, z něj se však nakonec vinou problémům s ramenem odhlásila a přijde tak letos do prvního kontaktu s travnatým povrchem až na Wimbledonu. Zvládne náročný přechod z oblíbené antuky na trávu?

Šwiateková měla podle původních plánů příští týden plnit roli nasazené jedničky na travnatém turnaji v Berlíně. Z něj se však polská hvězda na poslední chvíli odhlásila. Na vině je bolavé rameno a také únava po předchozím náročném programu.

„Z důvodu opakujících se problémů s ramenem jsem bohužel nucena odhlásit se z turnaje v Berlíně,“ vyťukala 21letá tenistka na svém twitterovém účtu. „Omlouvám se, že nebudu moci (v Berlíně) hrát. Nyní se budu soustředit na zotavení a odpočinek a poté se připravím na Wimbledon.“

Berlín tak sice přijde o svou největší hvězdu, ale i tak se může pochlubit pořádně silným obsazením, přihlášena je hned polovina první světové desítky, jmenovitě Ons Džabúrová (4.), Aryna Sabalenková (5.), Maria Sakkariová (6.), Karolína Plíšková (7.) a Garbiňe Muguruzaová (10.). Z českých hráček se zde představí ještě Kateřina Siniaková (64.) a díky chráněnému žebříčku také Karolína Muchová (80.).

Vzhledem k tomu, že Šwiateková není přihlášena ani na další přípravné turnaje před Wimbledonem, odbude si první letošní zkušenost s trávou až právě na slavném grandslamu. Tráva je jediným povrhem, na kterém mladá Polka dosud nezískala žádný titul, přesto je sázkovými kanceláři považována za poměrně jednoznačnou favoritku na wimbledonský triumf.

Důvodem je fantastická forma, kterou Šwiateková letos oplývá. Na kontě má skvělých 44 vítězství oproti pouze třem porážkám a aktuálně je neporažena už 35 utkání, čímž vyrovnala dosavadní ženský rekord Venus Williamsové v počtu po sobě jdoucích výher ve 21. století. K překonání rekordu by mohlo dojít v prvním kole Wimbledonu.

Šwiateková si zatím travnatý grandslam jakožto profesionálka vyzkoušela pouze dvakrát, v roce 2019 vypadla už v prvním kole a o dva roky později došla do osmifinále. Šwiatekové kariérní bilance na trávě zní sedm výher a pět porážek. Svůj slibný potenciál na trávě nicméně Polka prokázala už v roce 2018, kdy ovládla wimbledonskou juniorku.

V předchozích měsících Šwiateková zářila na své oblíbené antuce, a právě přechod z oranžové drti na trávu je v tenise považován za ten nejnáročnější. Zatímco antuka je nejpomalejším povrchem, tráva je naopak tím nejrychlejším a více než jinde zde hrají velkou roli kvalitní servis a tzv. „slajzované“ údery, po kterých míček nevyskočí příliš vysoko. Výměny na trávě bývají na rozdíl od antuky často velmi krátké.

I proto bude nesmírně zajímavé sledovat, jak aktuálně nejlepší tenistka světa zvládne náročný přechod na travnaté dvorce. Sama Šwiateková nicméně nedávno přiznala, že se na trávu těší, jelikož na ní od sebe příliš mnoho neočekává a nebude tím pádem pod takovým tlakem, jako tomu bylo na všech předchozích turnajích na antuce.