Jízda pokračuje! Martincová si vylepšila kariérní maximum na travnatém povrchu

- Michal Hladký

Tereza Martincová (60.) si vylepšila své kariérní maximum na travnatém povrchu, když ve čtvrtfinále turnaje WTA v Nottinghamu přehrála zkušenou Číňanku Čang Šuaj (41.) po hodině a 12 minutách 6:3 a 6:2.

Česká tenistka vstoupila do utkání ve velkém stylu. Hned ve třetím gemu prolomila Číňance Čang Šuaj servis a ujala se vedení 2:1. Stejně jako v osmifinále proti Polce Linetteové, i tentokrát Martincová působila jistě na svém podání.

V úvodní sadě nenabídla soupeřce ani jeden brejkbol. Naopak druhý servis čínské tenistky nepatřil v zápase mezi ty nejkvalitnější, v prvním setu po něm uhrála jen dvě výměny z celkového počtu jedenáct. Pražská rodačka loňskou finalistku znovu brejkla v deváté hře a výsledkem 6:3 se přiblížila vytouženému postupu mezi čtveřici nejlepších tenistek turnaje.

Následné dějství už bylo jasně v režii 60. hráčky světového žebříčku. Do kurtu vměstnala hned 81 % svých prvních servisů, a i když soupeřce nabídla jeden brejkbol, tak o podání v zápase nepřišla. Martincová od stavu 2:2 ovládla všechny gemy a postoupila do svého premiérového semifinále na travnatém povrchu.

Češka tak oplatila třiatřicetileté Číňance porážku z jediného vzájemného klání. To se uskutečnilo před šesti lety v kvalifikaci Australian Open, kde Martincová startovala vůbec poprvé v kariéře. Ve druhé rundě Čang Šuaj podlehla po sadách 1:6, 6:7(2).

Teď se však mince obrátila a česká reprezentantka se může těšit v Nottinghamu na semifinále. V něm nastoupí proti Brazilce Beatriz Haddad Maiové (48.), která překvapivě ve čtvrtfinále vyřadila nasazenou jedničku Řekyni Marii Sakkariovou (5.) po setech 6:4, 4:6 a 6:3.

Rothesay Open Nottingham (ženy, GBR, 251 750 USD, tráva)
Čtvrtfinále dvouhry
Čang Šuaj (CHN, 41.) – TEREZA MARTINCOVÁ (60.) 3:6, 2:6