Futures ve Vestci: Papík s Vocelem slaví titul, prvního jmenovaného čeká ještě finále singlu

- Daniel Kubelka

Poslední český turnaj futures v tomto kalendářním roce pomalu míří do svého závěru.V úvodním pátečním duelu nestačil Michal Konečný na Nizozemce Nielse Loostmu, kterému podlehl ve třech setech. Druhé české semifinále přinesl souboj Robina Staňka s Tomášem Papíkem. Druhý jmenovaný překvapivě vyzrál na pátého nasazeného ve dvou setech a v sobotu se může těšit na finále dvouhry. Dvaadvacetiletý tenista již ve Vestci jeden titul získal, když společně s Matějem Vocelem vyhráli čtyřhru.

Konečný na finále nedosáhl

Michal Konečný si finále dvouhry ve Vestci nezahraje. Nasazená dvojka turnaje totiž po boji podlehla Nielsi Loostmovi z Nizozemska ve třech setech, 4:6, 6:3 a 6:7 (0). 

Do více než dvouhodinové bitvy vstoupil lépe Loostma, který ve Vestci hájí post nasazené osmičky. Jediným brejkem v deváté hře totiž připravil Konečného o podání a následně úvodní sadu při vlastním servisu uzavřel. I druhý set rozhodl jediiný brejk, tentokrát však přistál na konto českého tenisty. Ten se dostal přes servis soupeře ve čtvrtém gemu a získaný náskok pak uhájil až do konce sady. Rozhodující třetí set byl vyrovnaný, stejně jako celý zápas. Na brejk Konečného v páté hře reagoval Loostma okamžitým rebrejkem a tak o osudu utkání musel rozhodnout až tiebreak třetí sady. V něm se Konečnému vůbec nedařilo, neuhrál jediný bod a ve Vestci tak končí těsně před finálovými branami.

Papík se popere o pohár ve dvouhře i čtyřhře

Tomáš Papík ani Robin Staněk při cestě do semifinále neztratili jediný set a tak se dala očekávat velká bitva. Duel nakonec ovládl ve dvou setech starší Papík, který si kromě finále dvouhry zahraje v pátek od čtyř i finále deblu. 

Dvaadvacetiletý tenista nevstoupil do utkání se Staňkem ideálně, když si hned ve druhém gemu prohrál vlastní podání. Díky následnému rebrejku však dokázal snížit a následně i rychle srovnat stav prvního setu na 2:2. Klíčovým okamžikem se nakonec stala v úvodním dějství sedmá hra, ve které Papík podruhé v duelu vzal soupeři servis. Staněk již nenašel na podání protivníka recept a úvodní sadu tak prohrál 4:6.

Do druhé části zápasu vstoupili oba tenisté ukázkově, v páté hře však Staněk neudržel vlastní servis a dovolil tak Papíkovi odskočit. Ten si po zbytek zápasu držel servis na výbornou a jelikož v poslední hře duelu vzal protivníkovi podání znovu, ukazoval stav druhého setu 6:3.

Tomáš Papík se tak v letošní sezóně probojoval do čtvrtého finále singlu, ve kterém se v sobotu představí o druhý titul proti Nizozemci Lootsmovi. Ten se proti českému hráči utká i ve finále čtyřhry.

Papík s Vocelem získali titul

Tomáš Papík s Matějem Vocelem potřetí během dvou týdnů dobyli deblový titul. Poté, co před čtrnácti dny vyhráli podnik Futures v Milovicích, se v pátek odpoledne dočkali i trofeje z Vestce, ve kterém porazili pár Bader, Lootsma 6:3 6:2.

FUTURES 2016, VESTEC (muži, hala, 10 000 USD)

Semifinále dvouhry

Niels Loostma (NED)[8] - MICHAL KONEČNÝ [2]  6:4, 3:6, 7:6 (0)
TOMÁŠ PAPÍK [6] - ROBIN STANĚK [5] 6:4 6:3

Finále čtyřhry

Bader, Lootsma (AUT/NED[4] - PAPÍK, VOCEL [2] 3:6 2:6

Futures ve Vestci den po dni:

8. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Papík, Staněk a Konečný postoupili do semifinále, Hernych končí

7. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Do čtvrtfinále postupuje Gengel, Hernych a další čtveřice Čechů

6. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Pět českých tenistů zvládlo dnešní kolo a postupuje

5. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Staněk i Papík postupují, Kolář nezvládl koncovky setů

4. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Hlavní soutěž si zahrají tři čeští kvalifikanté

3. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Devět Čechů prošlo přes první kolo kvalifikace