Listopadové finále Poháru Billie Jean Kingové se uskuteční ve Skotsku

- Filip Lefenda

O vítězkách letošního ročníku Poháru Billie Jean Kingové se rozhodne ve skotském Glasgow. Finálový turnaj se za účasti českých reprezentantek uskuteční na tvrdém povrchu v Emirates Areně od 8. do 13. listopadu.

Tým kapitána Petra Pály si postup zajistil v dubnové kvalifikaci proti Velké Británii, v jejíž sestavě nechyběla šampionka posledního US Open Emma Raducanuová. O výsledku 3:2 na zápasy rozhodla na malém štvanickém centrálním kurtu až závěrečná čtyřhra.

Akce pro dvanáct nejlepších reprezentačních výběrů se coby hostitelská země zúčastní i poražená Británie. Dalšími účastníky budou Slovensko, Španělsko, Spojené státy, Švýcarsko, Polsko, Kazachstán, Itálie, Kanada, Belgie a Austrálie. Chybět naopak budou ze známých důvodů loňské vítězky z Ruska.

„Britská tenisová asociace (LTA) přišla s velice zajímavou nabídkou. Těšíme se, že vyvrcholení soutěže proběhne v elektrizující atmosféře před vášnivými příznivci z celého světa,“ řekl k úternímu oznámení pořadatelství prezident Mezinárodní tenisové federace (ITF) David Haggerty.

Finále ženské kolektivní soutěže přivítá Velká Británie po dlouhých 31 letech. „Je to pro nás skvělá možnost otevřít tenis lidem a zadělat jim na vzpomínky, které budou inspirovat i další generaci hráčů,“ pochvaluje si šéf LTA Scott Lloyd.