Havlíčková se chce po životním triumfu zaměřit na ženské turnaje. Wimbledon v plánu nemá

- Filip Lefenda

Na Spartě se v pondělí dopoledne konala tisková konference novopečené dvojnásobné grandslamové šampionky Lucie Havlíčkové. Sedmnáctiletá juniorka odehrála v Paříži životní turnaj, z něhož si přivezla domů trofeje z dvouhry i čtyřhry. „Během posledního roku jsem se snažila vylepšit každý úder i mentální odolnost. Nyní se začneme soustředit více na ženské turnaje,“ pronesla v přítomnosti trenéra Lukáše Dlouhého a prezidenta ČTS Iva Kaderky nadaná Češka.

Sedmnáctiletá Havlíčková si pro premiérový grandslamový titul došla z pozice deváté nejvýše nasazené hráčky. Hned ve čtyřech utkáních za sebou musela o postup bojovat skrze rozhodující set. V semifinále s krajankou Bejlek byla za stavu 2:5 krůček od porážky, parádní sérií pěti získaných her ale dramatické klání zvrátila na svou stranu.

„Před rokem bych si za stavu 2:5 ve třetím setu jen řekla, že to dohraju a půjdu domů. Letos jsem ale udělala vše pro to, abych zápas otočila. Všechna utkání dvouhry i čtyřhry jsem fyzicky zvládla, vzhledem k vyššímu počtu setů to ale nebylo jednoduché. Snažila jsem se co nejvíce regenerovat,“ přiblížila novopečená grandslamová šampionka.

Sobotní finále už mělo paradoxně hladký průběh. Havlíčková nenabídla Argentince Solaně Sierraové ani jeden brejkbol a dokráčela si ve velkém stylu k triumfu dvakrát 6:3. „Je to samozřejmě můj největší úspěch. Loni se nehrála kvalifikace a já zůstala jako první mimo hlavní soutěž. Od té doby jsem se dostala na juniorském žebříčku z 60. na 9. místo. Snažila jsem se vylepšit každý úder i mentální odolnost,“ přiznala talentovaná Češka, jež v sobotu po boku již zmíněné Sáry Bejlek zvítězila také ve čtyřhře.

„Sáru trochu mrzela porážka po třech hodinách v našem vzájemném utkání, tak jsem jí pak alespoň trošičku zvedla náladu v deblu,“ culila se Havlíčková, jež roste tenisově na Spartě pod vedením bývalého reprezentanta a později deblového specialisty Lukáše Dlouhého. „Nikoho lepšího jsem najít nemohla. Je inspirující, co v tenise dokázal,“ pronesla na adresu svého kouče.

„Ženský tenis jsem zažil už s Bárou Strýcovou. Člověk u něj neví dne ani hodiny, ale snaží se pracovat pořád stejně. Když mi před rokem svěřili Lucku jako takové zlé děťátko ze Sparty, rád jsem se jí ujal. Snažil jsem se jí předat zkušenosti, ale úspěch je jen o ní. Soustředila se na všechny zápasy a za bojovnost a píli v tréninku si ho zasloužila. Pokud jí ten obrovský úspěch nijak nenaruší morálku a vydrží jí pracovitost a chuť vítězit, budeme se radovat i z dalších úspěchů,“ ocenil kvality své svěřenkyně někdejší pátý hráč světa ve čtyřhře.

Chválou pochopitelně nešetřil ani prezident Českého tenisového svazu. „Devět českých hráček v hlavní soutěži a tři v semifinále. Od začátku to vypadalo neuvěřitelně. Vy jste ty, které budete postupně doplňovat holky, které pro vás donedávna byly hvězdy. Teď jste jejich vyzývatelky,“ obracel se na Havlíčkovou Ivo Kaderka. „Bude nádherné, pokud přivezeš i další talíře. První velký krok máš za sebou,“ dodal a poděkoval na Spartu, kde se mládež těší mimořádné podpoře.

Havlíčková se nyní bude chtít postupně etablovat na dospělém okruhu. „Holky okolo mě jsou již v páté stovce žebříčku WTA, já zatím v deváté. Určitě se proto na turnaje žen začneme soustředit více,“ plánuje. Jeden takový si díky divoké kartě během července s jistotou zahraje v Praze.

Na oranžovém písku chce zůstat spolu se svým trenérem nějakou dobu i nadále. „Travnatou část sezony letos vynecháme. Budeme hrát antukové turnaje pořádané Českým tenisovým svazem. Tím, že je Wimbledon letos po známých peripetiích bez bodů, rozhodli jsme se takto. Lucka nicméně může hrát wimbledonskou juniorku ještě za rok,“ dovysvětlil Dlouhý.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lucie Havlíčková (@lucie_havlickovaa)


Galerie