Nezastavily je hromy ani déšť! Pohlídaly jsme si to, hlásí duo Bejlečková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Ani hromy, blesky a vydatný déšť nemohly překazit radost Lucii Havlíčkové a Sáře Bejlek, které po dominantním výkonu ovládly deblové finále dívek na Roland Garros. Česká dvojice v něm vyzrála na česko-švýcarský tandem Nikola Bartůňková, Celine Naefová po setech 6:3 a 6:3. „Když se za stavu 5:1 a 0:30 rozpršelo, obě jsme začaly spěchat, ať to máme rychle za sebou. Naštěstí jsme si to ale pohlídaly,“ uvedla za české duo Havlíčková, jež v Paříži opanovala také juniorskou dvouhru.

Snový týden prožila na Roland Garros sedmnáctiletá Lucie Havlíčková z TK Sparta Praha, která nenašla přemožitelku ve dvouhře ani ve čtyřhře, kde spojila síly s o rok mladší krajankou Sárou Bejlek.

„Mám radost! Můžu být se sebou spokojená. Je to něco, co mi může pomoct do budoucna a do následující části kariéry, která bude doufám pokračovat stejně úspěšně,“ zmínila Havlíčková, jež ve včerejším semifinále udolala po obrovském boji právě svou deblovou parťačku (6:3, 6:7, 7:5).

„Ten včerejší singl mě hodně mrzel, snažila jsem se to ustát. Ale dneska jsem si spravila náladu,“ líčila Bejlek. „Teď je to výborný pocit, přidám novou trofej do sbírky. Nicméně život i kariéra jdou dál,“ poznamenala šestnáctiletá tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou.

Úspěšné české dvojice už si dobře všímají i fanoušci, kteří jí na sociálních sítích dokonce vymysleli přezdívku „Bejlečková“. „Je zajímavá! Ani nevím, kdo nám ji dal,“ usmívala se na tiskovce Bejlek.

Vítězství Havlíčkové a Bejlek v deblovém finále se rodilo víceméně hladce, až na konci situaci zkomplikovalo počasí. K ojedinělým hromům a bleskům se totiž přidal silný déšť, jenž utkání o titul málem přerušil.

„Už před zápasem nám koučové říkali, že má pršet. Na konci druhého setu na mě trochu padla nervozita, aby nám to nepřerušili za stavu 5:1, což by bylo dost nepříjemné,“ řekla Bejlek.

O pár chvil později ale byly všechny pochybnosti pryč, když duo „Bejlečková“ po necelé hodině hry finále zakončilo. Celkově zapsalo třetí společný titul na juniorském okruhu ITF, když navázalo na úspěchy z akcí kategorie J2 v Praze (2019) a rumunském městě Oradea (2021).

„Tenkrát v Praze jsme byly úplné outsiderky, domluvily jsme se asi tři dny předem a nakonec jsme celý turnaj vyhrály. Bylo to pro nás hodně velký,“ zavzpomínala na pražský triumf Havlíčková.

„Bylo to výborné, ale skoro každý zápas jsme hrály supertiebreak. My je dost prožíváme!“ glosovala Bejlek.

Zatímco šestnáctiletá Sára se nyní přesune na ženský turnaj ITF v rakouském Pörtschachu (dotace 60 tisíc dolarů), o rok starší Lucie si po vítězném pařížském doublu dopřeje zasloužený odpočinek. „Plánuji, že si dám aspoň pět dní nohy nahoru a nebudu dělat vůbec nic, protože to byl vydatný týden,“ uzavřela Havlíčková.