Šokovaná a zklamaná. Čím Šwiatekovou popudila legendární Amelie Mauresmová?

- Jan Vojkůvka

Nasazování zápasů do tzv. night session na letošním Roland Garros je terčem velké kritiky. Nejen, že zápasy končily nezřídka po půlnoci či jedné hodině v noci, ale zároveň se prakticky zcela vynechávaly zápasy ženské části pařížského turnaje. Z vysvětlení turnajové ředitelky Amelie Mauresmové však neměla příliš velkou radost světová jednička Iga Šwiateková, která byla dle svých slov šokovaná a zklamaná.

Asi každý tenisový fanoušek zná jméno Amelie Mauresmové, bývalé světové jedničky a vítězky Australian Open a Wimbledonu. Mnohem méně lidí však už ví, že tato bývalá trenérka Michaela Lllodry, Viktorie Azarenkové, Marion Bartoliové či Andyho Murrayho pracuje jako turnajová ředitelka Roland Garros.

I na její bedra se tak snesla kritika pořadatelů za to, že výběr zápasů do night session byla příliš jednostranná a poněkud nesmyslná. Zápasy totiž často končily hluboko v noci a například čtvrtfinále Rafaela Nadala s Novakem Djokovičem skončilo krátce před půl druhou. Ač oba rozumí tomu, že rozhodují peníze za televizní práva, byl to pro ně také příliš dlouhý den, o divácích, kteří na ochozech usínali, nemluvě.

Mauresmová si však za rozhodnutími stojí. „Pokud jde o noční zápasy, všechny byly vhodné, protože vždy bylo na kurtu plno,“ uvedla. „Mezi diváky bylo nadšení, protože přes den mohli pracovat a během večera si užít tenis.“

Ke kritice se staví poměrně opatrně: „Učím se spoustu věcí ohledně plánování turnaje. Na konci budeme mít k tomu zpětnou vazbu, ale celkově se jednalo jen o 10 večerních zápasů,“ podotkla a odpověděla i na kritiku ohledně toho, že se do night session dostal jen jeden ženský zápas (minulý čtvrtek hrály večer Alizé Cornetová a Jelena Ostapenková).

„Dávat ženské zápasy je obtížnější. V této době, ve které se právě nacházíme – a říkám to jako žena a bývalá hráčka – máte obecně větší popularitu mužských zápasů,“ upozornila. S tím souhlasí například bývalá britská jednička Annabel Croftová, která ve vysílání pro BBC nabídla jednoduchý příklad: „Nahradili byste Nadala proti Djokovičovi ženským zápasem? Existuje přirozená poptávka a o tom to je. Nemůžete nikomu nic vnutit,“ podotkla.

Naopak světová jednička Iga Šwiateková neměla ze slov Mauresmové příliš velkou radost. „Bylo to pro mě trochu šokující a zklamala mě, protože přece také hrála na okruhu WTA,“ pronesla. „Myslím, že ženský tenis nabízí spoustu výhod. Některé zápasy jsou nepředvídatelné, protože holky nejsou tolik konstantní,“ přemítala a tím, že to také nabízí atraktivitu.

„Podle mě je to spíš o osobním pohledu a prioritách každého jednotlivce, jestli má raději mužský nebo ženský tenis, nebo v tom chce mít nějakou rovnováhu,“ dodala.