RG: Demolice v přímém přenosu! Šwiateková ovládla Roland Garros. Havlíčková slaví double!

- Redakce

Ženský titul je udělen! Iga Šwiateková podruhé v kariéře dobyla French Open ve dvouhře, v sobotním finále nedala šanci Cori Gauffové. Titul v mužské čtyřhře získali Arevalo s Rojerem. České fanoušky ale nejvíce zajímaly juniorské soutěže. Ve finále juniorské dvouhry dokázala Lucie Havlíčková porazit 6:3, 6:3 Solane Cirsteaovou. Odpoledne pak finále čtyřhry opanovaly Havlíčková spolu se Sárou Bejlek.

Šwiateková ovládla Roland Garros, ve finále smetla Gauffovou
Iga Šwiateková je k nezastavení. Nedávno jednadvacetiletá tenistka si podruhé v kariéře podmanila Roland Garros, když v letošním finále smetla osmnáctiletou Cori Gauffovou 6:1, 6:3.

Šwiateková vstoupila do sobotního finále brejkem, v dlouhé třetí hře zužitkovala pátý brejkbol, o chvíli později vedla už 4:0. Na závěr setu si připsala třetí brejk. Ve druhém setu rychle prohrávala 0:2, pěti získanými gemy v řadě však otočila průběh setu. O dvě hry později už slavila druhý grandslam kariéry.

Mladá Polka vyhrála sedmý turnaj v řadě, v posledních pětatřiceti zápasech nenašla přemožitelku. Celkem se jedná o její druhý grandslamový titul a ve světovém žebříčku bude mít v pondělí náskok více než 4300 bodů na druhou Anett Kontaveitovou.

„Vždy jsem v tenisu chtěla nějaký ten rekord, ale s tím, co Serena dokázala, je to hrozně těžké. Takže moje vítězná šňůra je poměrně speciální,“ usmívala se Šwiateková po zisku trofeje a připomněla fakt, že vyhrála už 35 zápasů v řadě. Rozpovídala se také o tom, jak odlišné pocity zažívá oproti svému vítězství v roce 2020, kdy v Paříži slavila poprvé.

„Když jsem vyhrála před dvěma lety, bylo to něco neuvěřitelného a nečekala jsem to. Cítila jsem vedle štěstí i zmatek, protože jsem si nebyla jistá, že vůbec můžu grandslam vyhrát. Tentokrát už vím, co to obnáší, a s tímto vědomím jsem byla po zápasech šťastnější a sama na sebe pyšnější,“ rozplývala se.

Nadmíru spokojená ovšem může být i osmnáctiletá Gauffová. Na turnaji předváděla fantastický tenis a až do finále neztratila ani set. Proti rozjeté polské hvězdě ovšem už byla bez šance.

Havlíčková navázala na Noskovou, pak zkompletovala double!
Rok od prvenství Lindy Noskové, která zvítězila rovněž v Paříži, slaví český juniorský tenis další obrovský úspěch! Lucie Havlíčková, která tenisově zraje v klubu TK Sparta Praha, vyhrála finále juniorky na Roland Garros 6:3, 6:3 nad Argentinkou Solanou Sierraovou.

Duel, jenž byl ovlivněn především nevynucenými chybami, na svou stranu strhnula česká hráčka díky dvěma brejkům ve čtvrté hře první sady a první hře druhého setu. Sama naopak Argentince nenabídla ani jeden brejkbol, na servisu hrála velmi spolehlivě a zaslouženě může slavit největší úspěch své dosavadní kariéry.

„Je to samozřejmě úžasné! Vůbec jsem to nečekala, nemám k tomu slov,“ radovala se šampionka Havlíčková. „Když jsem přišla na kurt, byla jsem malinko nervózní, ale všechno to pak ze mě spadlo. Atmosféru finále jsem si užila na sto procent.“

Více se průběhu utkání věnujeme zde.

V odpoledním finále čtyřhry pak Havlíčková dokázala zkompletovat double. Spolu se Sárou Bejlek porazily Nikolu Bartůňkovou a Celine Naefovou 6:3, 6:3 a dosáhly na turnajovou trofej.

Právě Havlíčková byla na servisu prakticky stoprocentní a byla hlavním důvodem, proč se turnajovým jedničkám povedlo zvítězit. Naopak Naefová s Bartůňkovou často chybovaly a především česká hráčka měla na servisu obrovské problémy.

Bejlek s Havlíčkovou v utkání zahrály 23 vítězných míčů oproti 16 ze strany soupeřek. Zároveň se dopustily jen 11 nevynucených chyb, naopak Bartůňková s Naefovou jich vyprodukovaly 22.

„Od začátku jsme byly aktivnější i lepší, což se ale více projevilo až časem. Vedly jsme si lépe jako tým,“ zhodnotila za obě české tenistky Sára Bejlek.

Více se průběhu utkání věnujeme zde.

RG: Debru vyhrál juniorský titul
Domácí Gabriel Debru slaví zisk juniorského titulu na Roland Garros. Ve finále porazil Belgičana Gillese Arnauda Baillyho 7:6(5), 6:3.

Roland Garros, Paříž (muži, ženy, FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
Finále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Cori Gauffová (USA, 23.) 6:1, 6:3

Finále čtyřhry mužů
Dodig (CRO), Krajicek (USA) – Arevalo (SAL), Rojer (NED) 7:6(4), 6:7(5), 3:6

Finále dvouhry dívek
Solane Sierraová (ARG) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 3:6, 3:6

Finále čtyřhry dívek
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – BARTŮŇKOVÁ, Naefová (SUI) 6:3, 6:3

Finále dvouhry chlapců
Gilles Arnaud Bailly (BEL) – Gabriel Debru (FRA) 6:7(5), 3:6

Finále čtyřhry chlapců
Butvilas (LTU), Poljičak (CRO) – Bueno, Buse (PER) 6:4, 6:0