Czech Open: Kopřiva slaví největší titul kariéry! Svrčinu porazil dvakrát 6:2

- Redakce

Vítězem letošního ročníku prostějovského UniCredit Czech Open se stal Vít Kopřiva (167.). Čtyřiadvacetiletý Čech v největším kariérním finále přehrál o pět let mladšího krajana Dalibora Svrčinu (202.) dvakrát 6:2 a po pěti triumfech na nižším okruhu ITF slaví zisk premiérového challengerového titulu.

Byť je Kopřiva semifinalistou a dvojnásobným osmifinalistou na okruhu ATP, na challengerech se mu doposud úspěch v podobě turnajového primátu vyhýbalo. Čtyřikrát byl sice v semifinále, mnohokrát ve čtvrtfinále, ale do souboje o titul se probojoval až tento týden v Prostějově.

„Je to vrchol dosavadní kariéry, protože vyhrát titul na tak silně obsazeném turnaji, nebo na challengeru celkově, je pro mě něco neskutečného,“ radoval se po utkání Kopřiva.

Domácí podnik si však nakonec dokázal podmanit a nezastavilo jej ani nepříjemné přerušení zápasu v průběhu druhého setu, kdy přímo na kurtu zkolabovala jedna ze sběraček, pro kterou musela přispěchat sanitka.

Do utkání však nevstoupil rodák z Bílovce dobře, když rychle prohrával 0:2 a následně čelil hned čtyřem brejkbolům. Ty ovšem odvrátil a nadechl se ke šňůře sedmi získaných her v řadě.

Právě to označil Kopřiva za klíčový moment prvního setu, když si ve třetí hře po velkém boji udržel servis. „Dalibor hrál v prvních gemech výborně, nedaroval mi nic zadarmo. Už jsem pomalu nevěděl, jak vyhrát balon, protože on byl všude. Tam jsem to nějak prostě urval na 1:2 a pak jsem ho dokázal brejknout, vrátit se do zápasu. V tu chvíli jsem se uvolnil a bylo to dobré.“

Svrčina po pauze sice přerušil soupeřovu sérii, od stavu 2:2 už ale bodoval opět pouze Kopřiva. Tomu se po vítězství 6:2, 6:2 povede výrazně si polepšit ve světovém žebříčku, kde mu bude patřit v pondělním vydání 147. místo, což bude jeho nové osobní maximum.

Polepší si ovšem i devatenáctiletý Svrčina. Postupem do finále si vylepší své dosavadní maximum o 25 příček a bude figurovat na 174. pozici světa.

„Turnaj můžeme hodnotit pozitivně. Finále bohužel nevyšlo, když dneska byl Víťa lepší,“ ohodnotil souboj Svrčina. „Kdybych první set zlomil na 3:0, tak se zápas mohl vyvíjet jinak. Pak už byl lepším hráčem. Věděl jsem, co od něho čekat, ale dělal míň chyb a hrál lépe.“

Czech Open, Prostějov (muži, CZE, 90 280 EUR, antuka)
Finále dvouhry
DALIBOR SVRČINA (202.) – VÍT KOPŘIVA (167.) 2:6, 2:6