Zdrcující konec famózní bitvy. Zverev se proti Nadalovi zranil, kurt opustil o berlích

- Radek Štohl

Rafael Nadal (5.) si na Roland Garros zahraje o čtrnáctý titul z pařížské antuky. Dnes šestatřicetiletý Nadal v úvodním semifinále dvouhry vedl nad Alexanderem Zverevem (3.) 7:6(8) a 6:6, jeho soupeř si však před začátkem druhého tiebreaku zápasu bolestivě poranil kotník, a musel tak centrální dvorec Philippa Chatriera opouštět o berlích. Ačkoliv se odehrály necelé dva sety, utkání trvalo více než tři hodiny.

Byla to naprosto rutinní situace. Zverev dobíhal k rohu pravého kurtu, kde odehrál forhend. Při „dojezdu“ se však třetímu hráči žebříčku dvouhry ošklivě podvrtl pravý kotník. Z ruky mu okamžitě vylétla raketa, sám Zverev se svíjel ve velkých bolestech.

Všem v tu chvíli bylo jasné, že je po zápase...

„Pro Saschu je to velmi obtížné a smutné. Hrál neuvěřitelný turnaj. Vím, jak moc bojuje o to, aby získal grandslam, ale teď měl obrovskou smůlu. Byl jsem s ním v šatně a vidět ho plakat bylo hrozně náročné. Jsem si jistý, že nevyhraje jen jeden, ale mnohem více grandslamů. Přeju mu vše dobré a ať se co nejdříve uzdraví,“ řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Nadal.

Dlouho to přitom vypadalo, že na páteční odpoledne se bude vzpomínat kvůli něčemu zcela jinému – Nadal se Zverevem totiž hráli necelé dva úvodní sety těžko uvěřitelné tři hodiny!

Velkému zápasu na začátku nic nenasvědčovalo, úvodních sedm her se hrálo bez dlouhého protahování, přičemž lepší nástup měl Alexander Zverev, který hned v prvním gemu získal brejk. O výhodu ale přišel za stavu 4:3, kdy nedokázal odvrátit druhou brejkbolovou hrozbu favorita.

O dva gemy později se při servisu Němce odehrála urputná bitva, kterou Zverev i přes tři setboly protihráče ustál. Jelikož vzápětí nevyužil dva brejkboly, set nakonec rozhodl tiebreak.

Zkrácenou hru měl o mnoho lépe rozehranou právě Zverev, který si vypracoval vedení 6:2! Ani jeden ze čtyř setbolů nevyužil, ve zbytku setu už Nadala jen dotahoval. Španěl naopak po hodině a půl a třetím využitém setbolu získal úvodní sadu!

Od začátku druhého setu to byla velká přetahovaná – Nadal dvakrát zahodil výhodu brejku, Zverev měl oproti tomu ve dvou případech náskok dvou gemů. Od stavu 5:4 a 30:15 však Němec při vlastním podání nezískal jediný fiftýn a hned dvakrát vytvořil dvojchybu! V následující hře mu nepomohlo ani vedení 30:0 na returnu.

Uběhly téměř tři hry a dostavilo se osudové zranění. Zranění, které překazilo parádní podívanou i možný velký zvrat. To se ale už nikdy nedozvíme...

Grandslam

Roland Garros, Paříž (muži, ženy, FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
Semifinále dvouhry mužů
Rafael Nadal (ESP, 5.) – Alexander Zverev (GER, 3.) 7:6(8), 6:6 skreč Zverev