Skandinávské derby plné emocí. Dánský supertalent porážku neunesl, Ruud jej měl v šatně zesměšnit

- Jan Vojkůvka

Pro oba hráče se jednalo o premiérové čtvrtfinále na grandslamovém turnaji. Ze skandinávské dvojice Caspera Ruuda a Holgera Runeho se však mezi nejlepší čtyřku mohl dostat jen jeden. Úspěšnější byl nakonec Nor Ruud, jenž svého soupeře porazil 6:1, 4:6, 7:6(2) a 6:3. Devatenáctiletý dánský supertalent Rune však porážku zrovna snadno neunášel.

Více než tříhodinová bitva skončila krátce před jednou hodinou v noci. Šťastnějším po jejím konci byl Ruud, který po vydřené výhře v tiebreaku třetí sady dokázal eliminovat jakékoliv nebezpečí na returnu ve čtvrtém setu a dokráčel si pro premiérový postup do semifinále.

„Byl jsem hodně vynervovaný. Když čekáte na zápas celý den, tak to přijde. Je těžké se uklidnit, ale po snídani se mi povedlo na chvíli usnout, tak jsem to trochu zkrátil,“ uvedl po svém vítězství. „Zápas jsem začal skvěle, ale Holger se dobře do zápasu vrátil. Hrál jsem s ním už čtyřikrát, takže trochu vím, co od něho čekat a hodně se zlepšil.“

„Hrál beze strachu, skvělé údery a spousta z nich pro mě byla výzvou. V dalších letech bude hodně nebezpečný,“ řekl na adresu dánského mladíka. Rune však nejspíš neměl chuť poslouchat chválu od soupeře, jelikož jej porážka ohromně frustrovala. To potvrdilo i jeho chování.

Poslední výměna zápasu nabídla krátkou debatu o stopě míčku, který byl podle Runeho v autu, s čímž ale nesouhlasila rozhodčí. Fiftýn přiřkla Ruudovi, jenž díky tomu prošel do semifinále. U sítě se chtěl s Runem obejmout, ale mladý Dán mu jen plácnul do ruky a zamířil pryč. Nor jen nechápavě zakroutil hlavou.

Měl k tomu Rune důvod? Dle něj ano. „Během zápasu se nechoval zrovna sportovně, furt na mě zas a znova mluvil,“ stěžoval si devatenáctiletý tenista. „Nechtěl jsem se s ním obejmout. Plácnul jsem si s ním a pak jsem prostě odešel,“ vyprávěl a přidal ještě jednu vzpomínku na Ruuda ze šatny po utkání. Jednat se mělo doslova o zesměšnění bývalé juniorské jedničky.

„Přišel ke mně a zakřičel: Ano! Přímo mně do obličeje. Přemýšlel jsem, co to sakra dělá. Můžete slavit na kurtu, jak jen chcete. Ale tohle je špatně. Musíte prokázat trochu respektu,“ upozornil.

Jeho slova následně ovšem dementoval Ruudův otec a trenér Christian, jenž je označil za čistou lež. „Nic víc k tomu není potřeba říkat. Chceme se soustředit na páteční zápas proti Čiličovi,“ uvedl.

To Runeho matka Aneke přišla s trochu jinou verzí. „Jeho otec tam nebyl, když se to stalo, protože odešel. Byl tam pouze kondiční trenér nebo fyzioterapeut. Bylo to ve chvíli, kdy Holger čekal na dopingovou kontrolu, takže Ruudův otec nemůže tu situaci komentovat. Jednou věcí je, když někdo křičí do tváře mého syna. Trochu jiná je, když jeho otec lže do médií,“ zlobila se.

Vyháněl matku z hlediště?
Že si Rune i jeho matka scénu z šatny vymysleli, se pokusil říct i Casper. A naopak svého soka nařknul z toho, že aby se stal skutečným profesionálem, bude muset ještě trochu dospět.

„Měl by vyzrát. Neznám ho sice osobně, ale občas v televizi vidím, že věci až moc dramatizuje. Je mladý a na okruhu nový, takže je jeho chování omluvitelné, ale když se dostanete na největší světové turnaje, nastává čas trochu dospět,“ uvedl.

Ruud tím narážel pravděpodobně i na situaci ze zápasu, kdy Rune křičel slovo odejdi ve svém rodném jazyce směrem ke svému boxu. Ve stejnou chvíli se právě jeho matka Aneke zvedla ze svého místa a odešla do útrob stadionu.

Že nekřičel na svou matku, pro změnu popřel mladý Dán. „Své mámě jsem neřekl, aby stadion opustila. Nebyl k tomu důvod. Bylo to na někoho jiného,“ řekl důrazně. „Byl jsem frustrovaný, že jsem ve svém prvním čtvrtfinále na grandslamu hrál pod své možnosti.“

„Svou mámu miluju a neposlal jsem ji pryč. Když jsem frustrovaný, může pomoci, že buď moje máma nebo trenér odejde, takže nemám dva lidi, na které bych se mohl obrátit. Odešla i třeba v utkání proti Stefanosovi (Tsitsipasovi), aby mi ulehčila. To ovládá ona, ne já,“ zamotal se trochu do svých slov.

Ať už Rune vyháněl z kurtu svou matku či ne, nebo ať už Ruud zesměšnil svého soupeře v šatně či nikoliv, jisté je jedno. Pařížská antuka nabídla začátek velké severské rivality.