Rubljov se obral o fiftýn. Hádka o dopad míčku měla nečekané rozuzlení

- Jan Vojkůvka

Parádní pětisetová bitva mezi Andrejem Rubljovem a Marinem Čiličem (7:5, 3:6, 4:6, 6:3, 6:7) nepostrádala prakticky nic. K vidění byly krásné výměny, tvrdé a přesné servisy, zvraty a také vybrané sportovní chování. Touha hrát fair-play přitom přinesla hodně nečekanou událost, při níž se Rubljov připravil o fiftýn, který měl patřit jemu.

Hrál se pátý set čtvrtfinálové bitvy Roland Garros, třetí gem a za stavu 1:1 byl na podání Čilič. Hned v první výměně se pokusil vykouzlit kraťas, který ale padl do těsného autu. Rubljov označil stopu míčku, kterou si seběhla zkontrolovat i umpirová rozhodčí, ale Čilič s tím nesouhlasil.

„Ne! Ne! Ne! Prosím! Míček se dotkl lajny. Míček se dotkl lajny. Prosím!“ žadonil doslova Čilič u sítě a snažil se změnit verdikt rozhodčího.

Důležitým poznatkem, který následný vývoj situace dostane do úplně jiné sféry, je, že jestřábí oko, které je dostupné pro televizní diváky, odhalilo skutečně těsný aut.

Jenže když Rubljov viděl, jak se Čilič dožaduje změny verdiktu sudí, která se k tomu neměla, od základní čáry dal najevo, že míček byl dobrý! Co jej k tomu vedlo, je záhadou. Původně totiž stopu míčku, který skončil v autu, označil. Nebyl si snad v tu chvíli jistý, jestli se skutečně nejednalo o dobrý míč?

Publikum i Čilič ruskému tenistovi zatleskali, zatímco John McEnroe u mikrofonu zůstal jako opařený: „To je zajímavé, protože Rubljov označil stopu, která vypadala, že je v autu. Ale pak si to rozmyslel a věnoval to Čiličovi. Nějak nevím, co k tomu říct, ale dobře on!“

Jednalo se sice o začátek pátého setu a první fiftýn třetí hry, ale pokud by se Rubljov dostal do vedení 0:15 proti rozhozenému soupeři, rozhodně by měl poměrně vysokou šanci, že by se probil k brejkbolu (V pátém setu nedošlo nakonec k žádnému brejku).

„Od Rubljova to je ukázka skvělého sportovního chování, které ho ovšem může stát první grandslamové semifinále,“ napsal na Twitteru tenisový novinář Ricky Dimon. A skutečně, Rubljovova cesta turnajem nakonec v tiebreaku páté sady, kde mimochodem přiznal Čiličovi eso, jež bylo označeno také jako aut, skončila.

Někdy, jak prokázal Rus, ale výhra není to jediné, oč v bílém sportu běží.