Vedení českých juniorů na Roland Garros? Je to celodenní práce, říká trenér Škoch

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – V areálu Rolanda Garrose aktuálně nenajdete mnoho lidí vytíženějších než trenéři David Škoch a Josef Čihák, kteří se starají o třináctičlennou výpravu českých juniorů a juniorek. Třeba jen v úterý 31. května obsahuje denní program devět juniorských zápasů s českou účastí! „Začínáme brzo, první tréninky jsou zhruba v 9:30. A na hotel se většinou vracíme kolem osmé nebo deváté hodiny,“ zmínil k nabitému pracovnímu dni pětačtyřicetiletý Škoch.

Sám zná prostředí pařížského grandslamu velmi dobře, jako deblový specialista na něm mezi lety 2002 a 2010 startoval hned devětkrát. Někdejší 30. hráč žebříčku čtyřhry David Škoch nyní na stejném místě doprovází v tandemu s Josefem Čihákem české juniory a juniorky.

Zkraje úterního programu udělala Škochovi i Čihákovi radost Nikola Bartůňková, jež ve druhém kole smetla Francouzku Mathildu Ngijolovou Carreovou dvakrát 6:2. Škoch bezprostředně po svižném utkání poskytl rozhovor Tenisovému světu.

Jak vypadá váš pracovní den na Roland Garros?
Začínáme brzo, první tréninky jsou tady v areálu zhruba od 9:30, takže už kolem osmé hodiny vyjíždíme autobusem z hotelu. A páté rundy se dohrávají až kolem sedmé, Lucka Havlíčková končila předevčírem dokonce ještě později. Na hotel se většinou vracíme kolem osmé nebo deváté hodiny, takže je to celodenní práce. Zápasů je hrozně moc, máme tady s Pepou dohromady třináct hráčů – devět holek a čtyři kluky. Celé to obsáhnout není sranda.

A k tomu jistě řešíte některé věci i mimo uvedenou pracovní dobu, třeba rozpis tréninků…
Na první den jsme rozehrávky všem hráčům zařídili. Od druhého dne se snažíme, aby si kurty zamlouvali sami a nasbírali tím zkušenosti. A co je potřeba, vždy doplníme, aby bylo o všechny postaráno. Jinak například včera organizátoři přeložili zápas Domči Šalkové na jiný kurt, takže jsem na to hned reagoval, šel jsem za rozhodčím a dal jsem Domči vědět.

Na co kladete důraz při komunikaci s českými juniory na Roland Garros?
Hráče chceme na takové velké akci hlavně zklidnit, aby je to úplně nepohltilo a aby si to víc užili. Důležité je, aby nervozity bylo co nejmíň.

S čím byste byl spokojen ve výsledkové listině 4. června, kdy vyvrcholí juniorský turnaj?
Takový sen celého českého tenisu je, abychom přivezli ze soutěže kluků nebo holek jeden titul. To by bylo úplně parádní!