RG: Nadal ovládl bitvu s Djokovičem, Zverev si vyšlápl na Alcaraze. Hradecká v deblu končí

- Redakce

Třináctinásobný vítěz Roland Garros Rafael Nadal porazil ve strhujícím úterním čtvrtfinále ve čtyřech setech světovou jedničku Novaka Djokoviče. Jeden ze spolufavoritů antukového grandslamu, Carlos Alcaraz, nečekaně skončil na raketě Alexandera Zvereva, kterého nedávno v Madridu porazil! Lucie Hradecká prohrála v osmifinále ženské a čtvrtfinále smíšené čtyřhry. Turnaj tak pro ni skončil.

Nadal udolal hodinu po půlnoci Djokoviče
Rafael Nadal (5.) porazil v úterním čtvrtfinále ve čtyřech setech světovou jedničku Novaka Djokoviče (1.). Třináctinásobný turnajový vítěz zvítězil po více než čtyřech hodinách 6:2, 4:6, 6:2 a 7:6(4) a je ve hře o rekordní 22. grandslamový titul. Srb před tímto utkáním táhl šňůru devíti vyhraných zápasů bez ztraceného setu. Zápas skončil více než hodinu po půlnoci. O finále si Nadal zahraje s Němcem Alexanderem Zverevem.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Zverev ve čtvrtfinále našel recept na Alcaraze
Skvělou předzvěstí bitvy mezi Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem byl souboj mezi světovou trojkou Alexanderem Zverev a světovou šestkou Carlosem Alcarazem. Ač favoritem střetnutí byl mladý Španěl, Zverevovi se povedlo svému soupeři oplatit nedávnou porážku z finále v Madridu a zvítězil po téměř třech a půl hodinách 6:4, 6:4, 4:6, 7:6(7).

Byť se Zverev dopustil celkem šesti dvojchyb, právě servis byl jeho největší zbraní a za celý zápas přišel pouze dvakrát o podání. První dvě sady rozhodly Němcovy brejky v pátém gemu první sady a sedmé hře druhé sady. Blízko byl k vítězství i ve třetím setu, ale v deváté hře nevyužil brejkbol a následně poprvé v utkání přišel sám o servis.

Alcaraz si tím vynutil čtvrtý set, v němž ale své vybudované momentum nedokázal přetavit v úspěch. Oba hráči si v deváté a desáté hře prohodili servisy a rozhodnout musel následně tiebreak. Alcaraz v něm nevyužil za stavu 6:5 setbol, čehož Zverev dokonale využil. Další šanci už svému soupeři nenabídnul a zvítězil 9:7.

Úterní program završí bitva zkušených tenisových velikánů Novaka Djokoviče (1.) a Rafaela Nadala (5.). Druhý jmenovaný drží v Paříži neuvěřitelný rekord, když zde vyhrál celkově už třináctkrát. Letos už jsou ale očekávání přeci jen nižší. Zatímco Srb se na grandslam naladil titulem z Říma a vyhrál posledních devět střetnutí bez ztráty jediného setu, Španěl se při generálce v italské metropoli loučil už v osmifinále. Potýkal se navíc s chronickými potížemi s nohou a předtím zase laboroval dva měsíce se žebry.

Namále měl Nadal už v neděli, kdy přehrál Augera Aliassimea až v pěti setech. „Před dvěma a půl týdny jsem nevěděl, zda budu moci startovat. Každý zápas na Roland Garros může být tím posledním v mé kariéře,“ přiznal Španěl před ostře sledovaným čtvrtfinále s obhájcem titulu. Poslední vzájemný duel sehrály legendy bílého sportu před rokem rovněž na French Open, jen o kolo později. Djokovič tehdy v semifinále zvítězil 3:1 a papírovým favoritem bude rovněž tentokrát.

Hradecká s Mirzaovou končí v osmifinále
Česko-indická dvojice Lucie Hradecká a Sania Mirzaová končí na letošním Roland Garros v osmifinále. Nad jejich síly byl americký pár Cori Gauffová s Jessicou Pegulaovou, se kterými prohrály 4:6, 3:6.

Utkání plné brejkbolů rozhodl v prvním setu brejk v desáté hře, v níž Američanky využily hned první setbol. Ve druhé sadě se Hradecká s Mirzaovou dostaly do vedení 2:0, avšak Gauffová s Pegulaovou srovnaly na 2:2.

Česko-indický pár měl sice v sedmé hře hned tři brejkboly, prosadit se ale nedokázal a naopak Američanky hned v dalším dlouhém gemu udeřily. Duel pak i přes jeden brejkbol soupeřek v deváté hře dopodávaly.

Hradecká neuspěla ani v mixu
Jen pár hodin po vypadnutí z pavouka ženské čtyřhry se musela Lucie Hradecká rozloučit rovněž s mixem. Nad síly pražské rodačky a Ekvádorce Gonzala Escobara byly nasazené trojky Gabriela Dabrowská z Kanady a Australan John Peers. Druzí jmenovaní zvítězili 7:5 a 6:2, když soupeřům povolili za celé čtvrtfinále jediný brejk.

Program odstartovala ženská čtvrtfinále
Centrální dvorec Philippa Chatriera, kde se hraje čtvrtfinálový program, patřil nejprve ženám.

První semifinalistkou letošního Roland Garros se stala Italka Martina Trevisanová. Čtvrtfinalistka pařížského grandslamu z roku 2020 vylepšila své grandslamové maximum v souboji se sedmnáctou nasazenou Leylah Annie Fernandezovou. Mladou kanadskou tenistku udolala po více než dvou hodinách 6:2, 6:7(3), 6:3.

Postup přitom mohla vybojovat mnohem dřív, ve druhé sadě totiž vedla s výhodou brejku 5:4 a měla v desáté hře mečbol, Fernandezová se však v utkání dokázala udržet. Rozhodující sada jí ovšem vůbec nevyšla a končí.

Trevisanová se ve finále utká s osmnáctiletou Cori Gauffovou, která se prosadila v ryze americkém souboji se svou krajankou Sloane Stephensovou. I přes ztrátu vedení v prvním setu dokázala úvodní dějství strhnout na svou stranu a ve druhé sadě byla už o poznání lepší hráčkou. Stephensovou nakonec porazila za hodinu a půl 7:5, 6:2.

Bartůňková v Paříži prolétla do osmifinále
Šestnáctiletá Nikola Bartůňková (350.) postoupila v Paříži do osmifinále juniorské dvouhry. V rámci 2. kola pobyla talentovaná šestnáctiletá Češka na kurtu pouhých 65 minut, během nichž zdolala domácí Francouzku Mathildu Ngijolovou-Carreovou dvakrát 6:2.

Havlíčková čtvrtou českou osmifinalistkou
Osmifinále juniorky Roland Garros si nakonec zahrají hned čtyři české tenistky. Kromě Nikoly Bartůňkové, Sáry Bejlek a Dominiky Šalkové se z postupu z druhého kola raduje i Lucie Havlíčková. Devátá nasazená si v úterý poradila s Maďarkou Lucou Udvardyovou, kterou porazila po obratu 5:7, 6:2, 7:5.

„Byl to velmi náročný zápas. V prvním setu jsem se necítila psychicky ani fyzicky dobře, byla jsem celá roztěkaná. Ve druhém setu jsem se zvedla, rychle jsem vedla a zvládla jsem to dotáhnout. Ve třetím setu soupeřka zahrála zatím nejlíp, co kdy proti mně hrála. Utekl mi sice začátek, ale pak jsem začala hrát líp a zápas jsem otočila,“ shrnula osmifinalistka Havlíčková.

Vybrané zápasy 10. hracího dne

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Alexander Zverev (GER, 3.) – Carlos Alcaraz (ESP, 6.) 6:4, 6:4, 4:6, 7:6(7)
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Rafael Nadal (ESP, 5.) 2:6, 6:4, 2:6, 6:7(4)

Čtvrtfinále dvouhry žen
Martina Trevisanová (ITA, 59.) – Leylah Annie Fernandezová (CAN, 18.) 6:2, 6:7(3), 6:3
Cori Gauffová (USA, 23.) – Sloane Stephensová (USA, 64.) 7:5, 6:2

Osmifinále čtyřhry žen
HRADECKÁ, Mirzaová (IND) – Gauffová, Pegulaová (obě USA) 4:6, 3:6

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry
HRADECKÁ, Escobar (ECU) – Dabrowská (CAN), Peers (AUS) 5:7, 2:6

2. kolo dvouhry juniorek
Mathilde Ngijolová-Carreová (FRA, -) – NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (350.) 2:6, 2:6
Luca Udvardyová (HUN, -) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (863.) 7:5, 2:6, 5:7

2. kolo čtyřhry juniorek
BEJLEK, HAVLÍČKOVÁ – Kupresová (CAN), Stoiberová (GBR) 2:6, 6:4, 10:8

1. kolo čtyřhry juniorů
Arutiunian, Ivanovski (MKD) – BARTOŇ, A. Kim (USA) 6:7(5), 6:7(1)
Mikrut (CRO), Ródenas (ESP) – NICOD, PETR 3:6, 7:6(4), 10:5
MENŠÍK, Pieczkowski (POL) – Brunold (SUI), Gavrielides (GER) 6:2, 6:2

1. kolo čtyřhry juniorek
Seidelová, Steurová (obě GER) – Pedoneová (ITA), ŠTRUPLOVÁ 6:4, 6:2
Kuhlová (GER), TOMAJKOVÁ – Marčinková (CRO), Svendsenová (DEN) 3:6, 6:3, 6:10
KLIMOVIČOVÁ, ŠALKOVÁ – Peyréová (ARG), Slamaová (USA) 6:2, 6:3

Kompletní výsledkový servis naleznete na oficiálním webu Roland Garros.