WTA

Sestry Williamsovy, Heninová a teď Šwiateková. Mladá Polka dosáhla na 30. výhru v řadě

- Radek Štohl

Dominance Igy Šwiatekové v posledních měsících je obdivuhodná. Světová jednička ženské dvouhry ve čtvrtek večer vyhrála 30. zápas v řadě, čímž se stala čtvrtou hráčkou ve 21. století, která na tento výjimečný počin dosáhla.

Příští úterý teprve oslaví jednadvacáté narozeniny. Už v takto mladém věku je přesto královnou ženského tenisu. A ne ledajakou.

Šwiateková v letošní sezoně absolvovala 42 zápasů, ve kterých utrpěla pouhé tři porážky – na začátku sezony v Adelaide nezvládla semifinále s Ashleigh Bartyovou (2:6, 4:6), ve stejné fázi turnaje prohrála na Australian Open s Danielle Collinsovou (4:6, 1:6). Třetí prohra přišla 16. února v Dubaji s Jelenou Ostapenkovou (6:4, 1:6, 6:7).

Od té doby mají soupeřky útrum.

Polka za posledního čtvrt roku odehrála pět turnajů (Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgart a Řím), na všech triumfovala. Mezi tím si "odskočila" na Pohár Billie Jean Kingové, kde ve dvou zápasech proti Rumunkám přišla o jediný gem!

Před French Open celkově nasbírala 28 vítězství v řadě, další dvě přidala na druhém grandslamu roku. A pro soupeřky to zrovna nebyly pěkné chvíle – dvacetiletá tenistka proti Lesje Curenkové, resp. Alison Riskové shodně přišla o dva gemy, v obou případech nadělila po jednom kanárovi.

Šwiateková včetně Poháru Billie Jean Kingové vyhrála 46 z posledních 47 setů. Soupeřky od rodačky z Varšavy navíc v probíhajícím ročníku utrpěly už 15 kanárů.

Čtvrteční výhra proti Riskové především znamenala 30. výhru Polky v řadě (100. na okruhu WTA), čímž se od roku 2000 stala čtvrtou tenistkou, která na tuto hranici dosáhla. Předtím se to pouze povedlo dalším bývalým světovým jedničkám Venus Williamsové (sezona 2000, 35 zápasů), Sereně Williamsové (sezona 2013, 34 zápasů) a Justine Heninové (přelom sezon 2007-2008, 32 zápasů).

Matematické počty jsou tedy jednoduché – pokud Iga Šwiateková na Roland Garros naváže na dva roky starý triumf, dorovná Venus Williamsovou.

Cesta je však ještě daleká. V sobotu se ve třetím kole Roland Garros od 12:00 utká s Dankou Koviničovou. Z elitní desítky ženské dvouhry však už v Paříži zbývá pouze třetí nasazená Paula Badosaová a sedmička turnaje Aryna Sabalenková.