Plíšková po pařížské lekci: o nejpomalejším kurtu, neznámé soupeřce i brutálním skóre

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Pořadatelé Roland Garros moc dobře věděli, proč oba zápasy Karolíny Plíškové proti domácím divokým kartám zařadili do programu na kurt Simonne Mathieuové s kapacitou 5000 míst. Třetí největší stánek areálu totiž není zdaleka typický pouze výjimečným skleníkovým vzhledem. „Ostatní říkají, že tento kurt je nejpomalejší v areálu. Přijde mi, že je tam strašně moc antuky,“ vyjádřila se po hladké porážce Plíšková.

Leolia Jeanjeanová je až 227. tenistkou žebříčku WTA, za normálních okolností by se tedy sotva dostala do grandslamové kvalifikace. Držitelka divoké karty ale na letošním Roland Garros řádí, když po člence Top 50 Nurii Párrizasové-Díazové (6:4, 6:3) vyřídila bez ztráty setu i světovou osmičku Karolínu Plíškovou (6:2, 6:2).

Česká hvězda do utkání sice vstoupila plná energie, ta ale postupně proti šikovně hrající a minimálně chybující Francouzce i kvůli těžším míčům Wilson a náročným podmínkám vyprchala.

„Dneska jsem se cítila docela v pohodě, i začátek zápasu vypadal celkem dobře. Ale s těmihle těžkými míči jsem měla problémy i v tréninku. Navíc mi přijde, že je na kurtech hodně antuky. Já potřebuju, aby to trošku letělo. Dneska jsem ale měla sotva tři body ze servisu,“ poznamenala Plíšková, která současně neopomněla pochválit svou soupeřku.

„Její ranking rozhodně neodpovídá jejímu tenisu. Odehrála skvělý zápas. Nedala mi moc stejných míčů, takže jsem se nemohla dostat do rytmu. Skóre je trochu brutální, mohla jsem zahrát pár míčů trochu jinak a díky tomu vyhrát mnohem více gemů,“ litovala bývalá světová jednička.

Šestadvacetiletá Francouzka si vysloužila výhru hlavně mimořádně vyvedenou pasáží rozdělenou do dvou setů – od stavu 1:2 v první sadě získala devět gemů v řadě!

„Prohrála jsem nevím kolik gemů v řadě, neměla jsem ale takový pocit. Měla jsem pocit, že jsem ve výměně, že se pořád hraje, ale nějak mě přehrávala. Já jsem ztratila trpělivost a přišla nějaká chyba. Celé dva sety to bylo podobné – já málo winnerů a hodně chyb, ona skoro žádnou chybu, málo winnerů a pár kraťasů,“ vyjmenovala Plíšková.

Právě vhodně zařazené a skvěle provedené zkrácení hry ozdobilo výkon grandslamové debutantky Jeanjeanové. „Hrála strašně dobře kraťasy, využívala čopy, pak vysoký balón. Moje nevýhoda byla, že jsem o ní nevěděla vůbec nic. Viděla jsem jen kousek prvního kola, kde navíc hrála s podobnou soupeřkou. Z toho se pak těžko dělá nějaký plán. Abych postoupila, musela bych dneska hrát fakt super,“ zmínila Plíšková.

Po příliš krátké pařížské misi čeká světovou osmičku přesun na travnatý povrch, na němž chce před Wimbledonem odehrát turnaje v Berlíně a Eastbourne (oba kategorie WTA 500). „Na trávu se těším. Jednak na ni mám dobré vzpomínky, jednak to tam víc sviští,“ těší se finalistka loňského Wimbledonu.

Třicetiletá Češka by na rychlejších površích jistě ráda poprvé od ledna 2020, kdy triumfovala v australském Brisbane, rozšířila svou sbírku trofejí. Loni si sice zahrála finále tří velkých turnajů (Řím, Wimbledon, Montréal), v souboji o titul ale vyšla vždy naprázdno…

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry žen
Leolia Jeanjeanová (FRA, 227.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8.) 6:2, 6:2