Derniéra s hořkým koncem. Tsonga se zranil, poslední zápas dohrál v slzách

- Radek Štohl

Bývalý pátý hráč žebříčku dvouhry Jo-Wilfried Tsonga (297.) v úterý odpoledne odehrál poslední zápas kariéry. Sedmatřicetiletý Francouz v prvním kole domácího Roland Garros prohrál s Casperem Ruudem (8.) 7:6(6), 6:7(4), 2:6, 6:7(0). Tsonga mladého Nora trápil přes tři a tři čtvrtě hodiny, závěr duelu ale dohrával se zraněním.

Za těchto okolností by se už musel stát obrovský zázrak. Tsongu limitovalo za stavu 1:2 na sety a 0:6 v tiebreaku zraněné pravé rameno, proti Ruudovi neměl zbraň na obrat.

Před závěrečným podáním si dobře uvědomoval, že konec bohaté tenisové kariéry je neskutečně blízko. Tíha okamžiku dopadla i na tohoto věčně pozitivního showmana, který velmi obtížně zadržoval slzy. Nakonec lehce zaservíroval a po pár úderech a forhendovém winneru Ruuda k lajně bylo hotovo –⁠ Jo-Wilfried Tsonga za pozdního odpoledne absolvoval poslední míček na profesionální úrovni.

Tsonga na začátku dubna ohlásil, že právě French Open, kde dvakrát dokráčel do semifinále (2013, 2015), bude jeho posledním turnajem. Chtěl se loučit před domácím publikem, před zaplněnými tribunami. A to se mu splnilo.

Do prvního kola vstoupil úspěšně, po 68 minutách díky úspěšnému tiebreaku ovládl první sadu. Ve druhém setu právě na zkrácenou hru doplatil, nestačil mu ani rychlý minibrejk a vedení 2:0. Po více než dvou hodinách ovšem měl stále o co bojovat, stav byl 1:1 na sety.

Třetí sada ale jednoznačně patřila Ruudovi. Ve čtvrté Tsonga sice za stavu 4:5 ztratil tři gemboly v řadě, hru však rychle uzavřel a následně získal i brejk. Zkraje dvanáctého gemu si ale poranil rameno. O výhodu brejku okamžitě přišel, před závěrečnou zkrácenou hrou si vzal medical time-out. Ani ten nepomohl, evidentně zraněný Francouz dohrával s bolestmi, v tiebreaku neuhrál jediný míček.

Nejen diváci ale po závěrečném míčku Tsongovy kariéry ocenili, co finalista Australian Open 2008 pro bílý sport udělal – u sítě k němu promlouval i o čtrnáct let mladší Ruud.

„Sice jsme odehráli skvělý zápas, ale nerad bych o něm více mluvil. I pro mě je teď těžké něco říct. Pro všechny hráče je hodně těžké, že končíš, je to smutný okamžik. Jsi velkou inspirací pro mě i další mladé tenisty,“ směřoval Ruud po zápase vlídná slova k Tsongovi.

To však nebylo ani zdaleka vše. Pořadatelé pro sedmatřicetiletého rodáka z Le Mans připravili rozlučkové video se vzkazy od největších velikánů posledních let, tedy Rogera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče a Andyho Murrayho. Přímo na kurt se poté s Tsongou přišli rozloučit i krajani Richard Gasquet, Gilles Simon, Gaël Monfils a Benoit Paire, nechyběli ani jeho nejbližší přátelé a rodina.

Jo-Wilfried Tsonga během kariéry vyšplhal na páté místo žebříčku ATP, na elitním okruhu získal osmnáct titulů ve dvouhře. Na Australian Open 2008 byl jediný zápas od grandslamové trofeje, která mu ve sbírce chybí. Dále postoupil pětkrát do semifinále na akcích velké čtyřky, před jedenácti lety si zahrál finále Turnaje mistrů. V roce 2017 slavil s Francií zisk Davis Cupu.