Každá výhra se počítá, ví před propadem Plíšková. Co říká na nebodovaný Wimbledon?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Po hrůzostrašném začátku se Karolína Plíšková herně zvedla a na úvod Roland Garros skolila domácí divokou kartou s téměř nevyslovitelným jménem Tessah Andrianjafitrimovou (2:6, 6:3, 6:1). Každá grandslamová výhra se hodí a pro letošní Roland Garros to platí obzvlášť, jelikož Plíškovou zanedlouho bohužel čeká jistý propad světovým pořadím. Po roztržce mezi Wimbledonem a WTA totiž nebude moci obhajovat body za loňské finále na travnatém grandslamu. „Je to šílené a děsně nefér. Tohle je obrovský turnaj a nejde ničím nahradit,“ kritizovala Plíšková.

Celý svět – i ten sportovní – je kvůli ruské invazi na Ukrajinu naruby. A právě na to brzy doplatí Karolína Plíšková, která odepíše obrovskou porci 1300 bodů za loňské finále Wimbledonu. Nikdo na ženském okruhu nebude rozhodnutím WTA zrušit bodové odměny do žebříčku postižen více, jelikož poslední wimbledonská šampionka Ashleigh Bartyová už ukončila kariéru.

Není divu, že třicetiletá Češka je s kontroverzním krokem WTA nespokojena. Jako by nestačilo, že po parádním závěru loňské sezóny musela letos kvůli zlomenině ruky vynechat tři úvodní měsíce turnajového kalendáře. A do ztracené formy se vrací jen velmi obtížně.

Po mizerném startu jste se zvedla a opět zvládla první kolo na grandslamu. Jak jste prožívala utkání?
Začátek byl velmi špatný, byla jsem nervózní, ani ne pomalá, ale její hra mi úplně nesedla. Ona hrála kopečky a já jsem se do toho nemohla dostat. Potom to bylo lepší a lepší, fyzicky jsem se cítila dobře, což je hlavní. Šlo o to se uklidnit a pohlídat si svoji hru, což se mi povedlo. A byly tam i dobré momenty. Nechci ale úplně hodnotit mou hru nehru, prostě se počítá vítězství.

Pomohl vám přípravný turnaj ve Štrasburku, kde jste postoupila do semifinále?
Asi jo. Odehrála jsem tam čtyři zápasy po sobě se solidními soupeřkami, dodalo mi to vnitřní klid a nějakou sebedůvěru. Ani jsem tam nechtěla jet, ale Sascha s Míšou na to neskutečně tlačili (Plíšková má na mysli trenéra Saschu Bajina a svého manžela a manažera Michala Hrdličku, pozn. red.). Nakonec jsem ráda, že jsem tam jela.

V jakém stavu je vaše ruku?
Zranění bylo docela velké. Nemám sice bolesti, ale mám pocit, že se na ruku nemůžu spolehnout na tisíc procent. Některé údery zahraju tak, že mě to samotnou překvapí. Třeba forhend, čop nebo volej. Ruka zatím není taková, jaká byla, ale myslím, že se dostanu zpět.

Nicméně třeba smeč ze záklonu proti brejkbolu na 2:2 ve třetím setu byla slušná, ne?
Ta byla dobrá! Navíc proti brejkbolu. Zrovna u té smeče to evidentně nevadí.

Přestože teprve začalo Roland Garros, nelze se nezeptat na další grandslam – Wimbledon. Jaký máte pocit z toho, že nemůžete obhájit obří porci bodů za loňské finále?
Je to šílené. Jaký z toho můžu mít pocit… Je to děsně nefér, protože když byl covid, tak se některým hráčkám držely body dva roky – třeba Sofia Keninová byla v Top 10 a přitom skoro nehrála. Tohle je obrovský turnaj a nejde ničím nahradit. To je tolik bodů, že i kdybych vyhrála jiný turnaj, tak mi to nenahradí. Myslím, že to je debilita. Vyjádřila jsem se na hovorech, které jsme s ostatními hráčkami měly. Bojovala jsem, aby zůstalo aspoň padesát procent bodů, některé nechtěly dokonce nic. To jsou ale ty, které prohrály v prvním kole.

Kolik vlastně bylo takových hovorů?
Já jsem byla na jednom, nejsem úplně aktivistka. Holky dělaly diskusní skupiny, ale já se ze všeho vytáhla. Byla skupina Top 10, Top 20, ale ani deset holek se neshodlo na jedné věci, takže jak to pak může vypadat... WTA si stejně dělá, co chce. Chtějí potrestat Wimbledon a já si myslím, že to udělali nejhorším možným způsobem. Potrestají hráče, a ne Wimbledon. Wimbledonu to je v podstatě jedno, protože stejně skoro všichni pojedou. Kdo má rád tenis a chce hrát, tak pojede. Kdo chce být doma, bude doma. Jinak nevidím důvod nejet. Pojedu tam a pojedu si pro trofej.

A jaký je váš názor na rozhodnutí Wimbledonu?
Chápu to. Když je tam celá královská rodina, tak nechtějí předávat cenu nějakému Rusákovi. Já jsem si myslela, že bude nejlepší varianta, když budou body padat stejně jako každý rok a body za turnaj budou. A když rozhodli, že nebudou body, tak jsem říkala, ať nechají aspoň něco z loňska. Ale nikdo na tom není jako já, nikdo není v téhle situaci.

Jaká je nálada v šatně, kde se potkávají Rusky, Bělorusky, Ukrajinky i jiné tenistky, které můžou mít nekompromisní názor?
Tak nějak stejná. S nikým se moc nebavím, takže to vůbec nevnímám. S Arynou Sabalenkovou (běloruskou tenistkou, pozn. red.) se třeba pozdravíme, ale jinak nevím, jestli to mezi sebou nějak řeší. Myslím, že teď jsou na tom dobře. Pokud ve Wimbledonu nebudou body, tak akorát zůstanou doma.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
Tessah Andrianjafitrimová (FRA, 141.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8.) 6:2, 3:6, 1:6