Dánský supertalent touží po grandslamovém průlomu. V Paříži si připsal první výhru, vyřadil světovou patnáctku

- Jan Vojkůvka

Devatenáctiletý Holger Rune patří k vycházejícím hvězdám mužského tenisu. Dán, který nedávno v Mnichově oslavil zisk premiérového titulu na okruhu ATP, by rád konečně prorazil i na grandslamovém turnaji. V Paříži začal výborně, připsal si první vítězství v hlavní soutěži a vyřadil světovou patnáctku Denise Shapovalova (6:3, 6:1, 7:6).

Když přijel Holger Rune do Paříže ke svému premiérovému Roland Garros, měl za sebou už dvě účasti v hlavních soutěžích grandslamových turnajů. Byť se neustále zlepšuje a kupříkladu loni vyhrál hned čtyři challengery, skončil na loňském US Open i letos na Australian Open hned v prvním kole.

Aktuálně 40. tenista světového žebříčku neměl například v Melbourne vůbec špatný los, v pěti setech však prohrál s Korejcem Kwonem. A celkově byl jeho vstup do sezony nepovedený. Zlom však nastal s příchodem antuky, na které vyhrál hned první turnaj v italském San Remu.

Po úspěchu na challengeru vyrazil na akce z okruhu ATP, zahrál si druhé kolo v Monte Carlu, osmifinále v Bělehradu a následoval zisk premiérového titulu v Mnichově. A jelikož mu vyšla i generálka v Lyonu, kde dokráčel do semifinále, přijel do Paříže s velkými ambicemi.

Touha zažít první vítězství na grandslamovém turnaji jej nutila hrát opatrnější tenis. Snažil se nebláznit, držel trpělivě míček ve výměnách a čekal na příležitost či na to, co vymyslí Shapovalov. A Kanaďan se s 53 nevynucenými chybami doslova vyházel.

Historie se ale už nebude ptát, jestli Rune soupeře rozebral, nebo zda Shapovalov zápas pokazil. Pro dánského mladíka je důležité pouze to, že konečně dosáhl na tolik kýženou výhru na grandslamu a otevřel si brány k možnému grandslamovému průlomu.

Ve druhém kole jej totiž čeká vítěz zápasu mezi Pedrem Martinezem a Henrim Laaksonenem. Tedy hráči, kteří by neměli být Runemu výraznější překážkou. A pak, pokud bude i trochu štěstí přát, je už jen jeden krok k osmifinále. Osmifinále, které by se v Runeho 19 letech dalo považovat za zmíněný průlom na turnajích velké čtyřky, kde až do úterý nevyhrál žádný zápas.