Bez vidiny bodů mnozí nepřijedou. Britská jednička má obavy z bojkotu Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Jak bude vypadat letošní Wimbledon, na kterém se nebudou rozdávat body do žebříčků ATP, WTA ani ITF? Nad touto otázkou se zamýšlí mnozí a britská mužská jednička Cameron Norrie není výjimkou. Dle jeho názoru bude travnatý tenisový svátek rozhodnutím mezinárodních federací připraven o punc výjimečnosti. Očekává, že někteří přední tenisté do Londýna vůbec nepojedou.

Zástupci tří klíčových organizací se rozhodli k odebrání bodů Wimbledonu kvůli kroku britských pořadatelů, kteří na travnatém grandslamu neumožní startovat ruským a běloruským tenistům. Dle Cama Norrieho se tím z nejslavnějšího tenisového turnaje světa stane v letošní sezoně obyčejná exhibice, což bude mít negativní dopad na startovní pole.

Podle Norrieho je totiž pro přední hráče obou tenisových okruhů hlavním cílem na grandslamech hrát o body, nikoliv o štědré prize money. To je až druhotné.

„Wimbledon bude stále výjimečná událost, ale myslím, že uvidíme spoustu hráčů, kteří nepřijedou hrát a budou raději odpočívat a připravovat se na betonové turnaje. Bude se to týkat hlavně těch, co už nemusí tolik řešit peníze,“ prorokuje Norrie. „Počítám, že hodně hráčů, a možná i několik opravdu špičkových, kvůli tomu Wimbledon hrát nebude. Bude to zajímavé sledovat.“

Klíčovým faktorem podle Norrieho je, že se kromě peněz nebude hrát prakticky o nic. „Ve skutečnosti se nebude hrát o nic, bude to takový exhibiční turnaj. Je to ohromně složitá situace, protože se jedná o domácí grandslam, ale nedají se získat žádné body do žebříčku. Byl bych raději, kdyby body zůstaly, pořád by se o něco hrálo,“ mrzí jej.

Norrie rovněž zmínil, že odebrání žebříčkových bodů znamená, že v rankingu ATP i WTA bude celkově smazáno mezi 5000 a 6000 body. Bylo totiž už oznámeno, že se budou standardně mazat body z posledního ročníku. To bude mít na mnohé velmi negativní dopady.

„Zatím jsem sice s moc hráči nemluvil, ale je mi jasné, že většina z toho bude zklamaná,“ dodal.

Jako by jeho slova byla prorocká, v posledních hodinách se objevili první tenisté, kteří přiznali, že jim cesta na Wimbledon nyní nedává moc smysl. Francouz Lucas Pouille je na vážkách, jestli nevynechat celou travnatou část sezony. Ital Fabio Fognini připustil, že raději vyrazí v době konání Wimbledonu na dovolenou. A dost nejistá byla ohledně možné účasti na londýnském grandslamu také Naomi Ósakaová...