Odvrátila setbol i stav 2:5, pak slavila postup. Kvitová přerušila sérii čtyř porážek

- Radek Štohl

Nebylo to snadné, postup si přesto zajistila! Česká tenistka Petra Kvitová (34.) v pondělí zvládla první kolo dvouhry French Open, ve kterém si poradila s Maďarkou Annou Bondárovou (61.) po setech 7:6(0), 6:1. V úvodní sadě přitom prohrávala 2:5, v devátém gemu navíc odvracela setbol. Zkušenou Češku ve druhém kole vyzve hráčka startující na divokou kartu Darja Savilleová (127.).

Potřinácté v kariéře se Petra Kvitová představila na slavném Roland Garros. Pouze v roce 2010 nepřešla přes úvodní kolo, před dvanácti lety překvapivě prohrála se Sophií Fergusonovou 6:1, 2:6, 2:6.

Brzké loučení se tentokrát nekonalo. I díky úspěšně zvládnutým okamžikům úvodního setu zaznamenala Kvitová svou jubilejní 30. výhru na pařížském grandslamu!

Česká tenistka ve třetí hře nevyužila první brejkbol zápasu, o tři gemy později naopak ztratila servis. Za stavu 3:5 při podání soupeřky čelila setbolu Maďarky, v kritické chvíli ovšem uspěla a nakonec získala i první brejk. 

Následovaly tři čisté hry v řadě, úvodní sada tak dospěla do zkrácené hry. Kvitová v ní nedala protihráčce žádnou šanci, nepovolila jí jediný míček. I díky tomu první set ovládla za padesát minut hry.

Kvitové se navíc vydařil nástup do druhého dějství, ve kterém vedla 3:0. V šestém gemu si brejk zopakovala, za stavu 5:1 šla podávat na výhru v zápase. 

S ukončením duelu měla menší komplikace, po ztraceném vedení 40:0 v této hře celkově odvracela tři hrozby soupeřky. Nelehké chvíle však ustála, zápas ukončila pátým využitým mečbolem.

Český tenis tak má na letošním French Open zatím stoprocentní bilanci, už v neděli slavily postup Karolína Muchová, Kateřina Siniaková a Marie Bouzková.

Grandslam

Roland Garros, Paříž (muži, ženy, FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
Anna Bondárová (HUN, 61.) – PETRA KVITOVÁ (34.) 6:7(0), 1:6