Poučí se z toho, neláme Djokovič nad Tomicem hůl

- Jan Vojkůvka

Kontroverzní chování k mladým Australanům na okruhu asi patří. Na výstřelky Nicka Kyrgiose si každý pomalu zvyká, u Bernarda Tomica zas tak časté nejsou, ale při turnaji v Madridu jeho vypuštění koncovky zápasu vzbudilo rozruch i u světové jedničky Novaka Djokoviče.

Situace ze zápasu Bernarda Tomica s Italem Fabiem Fogninim v prvním kole turnaje Mutua Madrid Open opět dala vyniknout kontroverznější povazeho mladého australského tenisty. Za stavu 2:6, 4:5 a 0:40 při podání Fogniniho odvracel mečbol podržením rakety rukojetí dopředu. Jasné vypuštění koncovky utkání přitom mělo dohru ještě později při vyjádření Tomica australským médiím.

Dle deníku Gold Coast Bulletim Tomic řekl, že: “O ten mečbol se nestarám. Staral byste se o něho, kdyby jste ve svých třiadvaceti měl vyděláno 10 milionů?” Skutečně kontroverzní vyjádření, které se příliš mezi tenisové profesionály nehodí.

Světová jednička Novak Djokovič sice nečetl podobné vyjádření od australského mladíka. Přesto však dle něho i bez tohoto ohlasu je zkrat v Tomicově chování problémem. A pevně věří, že si Tomic uvědomí, že vypuštění toho míčku byla chyba a v budoucnu se to již nebude opakovat.

“Čím dříve si to uvědomí, tím lépe pro něj,” míní světová jednička, která v Madridu postoupila do semifinále. “Stále je relativně mladý a může být lepší hráč a na lepším místě v žebříčku. Každý to ví a on to ví také. Ale nezdá se, že by se mimo kurt ubíral správným směrem,” myslí si Djokovič.

Tomic byl v této sezoně dokonce již na 17. místě světa, aktuálně se však propadl na 22. příčku a po postupu do finále v Acapulcu se mu přestalo dařit. Na posledních třech turnajích však vypadl hned ve svém prvním utkání.

Djokovič si přitom myslí, že vše je zejména o psychice. “Za posledních pár let jsem ho poznal trochu lépe a je to dobrý kluk, je dobrou osobností. Ale prostě se mu nedaří zavázat se k tomuto sportu, jak je potřeba. Je mnoho věcí, které nejsou z jeho strany promyšlené. Je velmi emocionální a věci se rychle vymknou z kontextu. Bohužel se to proti němu obrací.”

“Ale je to poučení pro něj i pro další mladé hráče. Pocítil jsem to sám častokrát na vlastní kůži, že jsem neudělal něco správného a řekl něco, čeho jsem pak litoval. Z toho se můžete poučit. Stanete se moudřejšími, vyzrajete. Nikdo není dokonalý. Jsme součástí života, který je jedna velká lekce a škola pro nás všechny,” dodal Djokovič.

A taková budoucnost by měla být i pro Bernarda Tomica, alespoň dle víry Novaka Djokoviče.