Muchová po úvodní zkoušce: Jsem zdravá a servíruji naplno, do formy se ale stále dostávám

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Povinnost na úvod zvládla. Karolína Muchová využila na Roland Garros příznivého losu, když nedala šanci francouzské divoké kartě Carole Monnetové ze třetí stovky žebříčku WTA. Souboj dvou hráček s podobným křestním jménem se odehrál na slušně zaplněném dvorci číslo 7, kde se často ozývalo povzbuzování pro domácí Carole. Na více než šest gemů ale její počínání proti české favoritce nestačilo.

„Říkala jsem si, jestli fandí mně, nebo jí,“ glosovala fanouškovské skandování Karolína Muchová. „Ale ne, čekala jsem, že ji diváci poženou. Přeci jenom to je holka na divokou kartu a domácí hráčka. Myslím, že jí i pomohli. Já to ale zase tolik nevnímám, ani mě to nerozhodilo,“ komentovala po výhře dvakrát 6:3 a postupu do druhého kola.

Pětadvacetiletá Muchová tak překonala při své čtvrté účasti v hlavní soutěži Roland Garros už potřetí nástrahy prvního utkání. „Jsem ráda, že jsem vyhrála ve dvou setech. Byl to těžký zápas, bojovala o každý míč. Každé první kolo je zrádné, takže mě těší, že jsem ho zvládla,“ hlásila aktuálně až 79. hráčka světového pořadí.

Propad žebříčkem je způsoben dlouhou pauzou, kterou Muchová podstoupila kvůli zdravotním potížím, hlavně s břišním svalem. Do letošní sezóny naskočila až koncem března na Miami Open. „Pořád rehabilituju, denně cvičím na záda a břicho, abych se udržela fit a předešla dalšímu zranění. Stále se dostávám do fyzické formy, ve které jsem byla,“ informovala někdejší světová devatenáctka.

„Mám tam pár pohybů, kdy se necítím stoprocentní, ale každým zápasem to vnímám méně. A třeba na podání mě břišák vůbec neomezoval, servírovala jsem na sto procent,“ odtajnila Muchová, která se právě na podání musela loni v Paříži kvůli zdravotním problémům šetřit.

K tomu, aby se dostala do co nejlepší fyzické formy, přispívá i kondiční trenér Marián Voda, jenž má bohaté zkušenosti z práce v hokejovém prostředí. „Marián je tady se mnou a pomáhá mi hodně,“ chválí nového člena svého týmu Muchová.

Do správného rozpoložení ji dostává i poslech hudby, který je ostatně (nejen) u tenistek oblíbenou činností. Pětadvacetiletá Češka ale přistupuje i k této aktivitě originálně – pomocí ní se snaží naladit na francouzské prostředí.

„Předevčírem jsem byla na distribuci věcí v Adidasu, kde měli na QR kód francouzský playlist, takže se ladím do francouzštiny. Nerozumím sice ani slovu, ale fajn,“ doplnila s úsměvem Muchová.

Roland Garros, Paříž (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
Carole Monnetová (FRA, 249.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (79.) 3:6, 3:6