Neskutečné trápení a čekání na výhru pokračuje. Thiem padl na RG v prvním kole, naposledy slavil před rokem

- Jan Vojkůvka

Série porážek se protahuje, nebývalé trápení prodlužuje. Rakouský tenista Dominic Thiem naposledy slavil vítězství v utkání v polovině května loňského roku a šňůru proher nepřerušil ani na oblíbeném grandslamu v Paříži. V souboji s Hugem Dellienem padl po setech 3:6, 2:6, 4:6 a připsal si jedenáctou porážku v řadě...

Je sice pravdou, že Dominica Thiema v minulé sezoně trápilo zranění zápěstí, kvůli němuž od června loňského roku do letošního března nehrál, ale až takové trápení asi sám nečekal. Sice už loni se šuškalo, že aktuální sezona bude protrápená, ale že si během sedmi odehraných turnajů nepřipíše ani jednu výhru? To je spíš noční můra!

Herní mizérii přitom odstartoval už minulý rok, kdy 12. května vyhrál svůj poslední zápas v Římě. Následovaly čtyři porážky v řadě (včetně skreče v úvodním kole turnaje na Mallorce), na které navázal letos už sedmi prohrami. Mimo jiné nestačil na Pedra Cachina, Benjamina Bonziho či Marca Cecchinata, tedy hráče, které by rozhodně měl porážet.

Poslední velkou ranou pak byl jeho výkon na Roland Garros. V nedělním utkání prvního kola prohrál ve třech setech s Bolivijcem Hugem Dellienem. V utkání byl slabý, na returnu se neprosadil ani k jednomu brejkbolu a sám o servis přišel čtyřikrát.

„Nebyl to ode mě vůbec dobrý zápas. Potřebuji ještě čas, úroveň všech soupeřů je extrémně vysoká a já na ně zatím nestačím. Je to bolestivá porážka, jsem velmi zklamaný, nicméně život jde dál. Nemám žádné fyzické ani psychické problémy,“ uvedl na pozápasové tiskové konferenci Thiem.

Je jedenáctá porážka v řadě pomyslným dnem, od kterého se může už jen odrazit, nebo bude doba temna v Thiemově podání pokračovat? Nad touto otázkou se nejspíš zamýšlí i samotná bývalá světová trojka, která se mezitím propadla ve světovém žebříčku až na 194. pozici.

Zlom v trápení totiž nepřinesl ani turnaj, na kterém byl Thiem dvakrát za sebou ve finále, čtyřikrát v řadě si zahrál v semifinále a mezi lety 2016 a 2020 byl vždy minimálně ve čtvrtfinále. Znovu se také na povrch dere otázka, zda raději neměl Rakušan s problematickým zápěstím raději podstoupit operaci. Do horší situace, než kterou momentálně prožívá, by jej totiž chirurgický zákrok nedostal...