Roland Garros: Do čtyřhry naskočí šest českých zástupců, nechybí ani duo K+S

- Marek Bartošík

Tentokrát poněkud menší množství šesti zástupců českého tenisu bude zápolit ve čtyřhře mužů a žen na grandslamovém Roland Garros. Ve startovní listině se nacházejí i obhájkyně trofeje Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Zkušená Lucie Hradecká se pokusí navázat na úspěšnou spolupráci s Indkou Sanjou Mirzaovou. V akci budou také Roman Jebavý, Jiří Veselý a Marie Bouzková.

Na loňském Roland Garros se Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková dočkaly druhé trofeje z antukového grandslamu, když zopakovaly svůj úspěch ze sezóny 2018. Šestadvacetileté Češky patří i nyní k favoritkám, otázkou však zůstává jejich forma, jelikož se obě potýkaly se zdravotními patáliemi.

Zatímco Siniaková absentovala na turnajích „pouze“ od začátku května, Krejčíková pauzírovala kvůli zranění lokte dokonce od únorového podniku v Dauhá. Duo K+S tam spolu hrálo dosud naposledy, když skrečovalo zápas proti Lucii Hradecké a Indce Sanji Mirzaové.

Právě Hradecká s Mirzaovou jistě také náleží k širšímu okruhu favoritek na Roland Garros. Velezkušené deblové specialistky spolu letos nastoupily na pěti turnajích a ve všech případech se probojovaly alespoň do semifinále. V sobotu je mimochodem čeká ve Štrasburku druhé společné finále, v němž budou chtít napravit nezdar z dubnového souboje o titul v Charlestonu.

Čtvrtou českou účastnicí ženské čtyřhry na French Open bude Marie Bouzková. Usměvavá tenistka letos hraje velmi dobře, ve dvouhře a čtyřhře nasbírala celkem už 30 vítězství (21 v singlu, 9 v deblu). Ve druhé zmíněné disciplíně oslavila také titul, z něhož se radovala na antuce v Istanbulu společně se španělskou kamarádkou Sarou Sorribesovou Tormovou.

Třiadvacetiletá Bouzková, jíž náleží v deblovém žebříčku 24. příčka, spojí v areálu Rolanda Garrose síly s jinou Španělkou Alionou Bolsovovou. Tenistky tak čeká společná premiéra rovnou na jedné z akcí velké čtyřky.

V mužském pavouku čtyřhry uvidíme dva české tenisty. Jiří Veselý zkusí uspět po boku Srba Dušana Lajoviče, také v jejich případě se bude jednat o společný debut.

Nejlepší český deblista Roman Jebavý, aktuálně figurující na 72. pozici v žebříčku čtyřhry, spojil síly se slovenským singlistou Alexem Molčanem. Česko-slovenská dvojice už má za sebou jeden společný turnaj, když letos v Montpellieru postoupila do čtvrtfinále. Jebavý se mimochodem zúčastní Roland Garros poprvé od roku 2019.