10 nejlepších zápasů za rok 2016, Štěpánek stál kousek od obrovského úspěchu

- Radim Sochor

Letošní sezóna opět nabídla spoustu velmi zajímavých duelů. Mezi ně se zařadil i zápas Radka Štěpánka z Wimbledonu. Český tenista byl velmi blízko k tomu, aby porazil nynější světovou jedničku Andy Murrayho, nakonec ale kapituloval.

10) Stan Wawinka - Novak Djoković (US Open - finále)
Skóre: 3:1 (6:7(1), 6:4, 7:5, 6:3)
Délka: 3 hodiny a 57 minut

Stan Wawrinka, stejně jako při finále French Open 2015, potřeboval porazit Novaka Djokoviće, aby si připsal grandslamový titul. Po téměř čtyřhodinové bitvě se mu to skutečně podařilo a Švýcar mohl slavit. Srb tak nadále pokračoval ve své neúspěšné druhé polovině sezóny.

 

9) Andy Murray - Radek Štěpánek (Wimbledon - 1. kolo)
Skóre: 3:2 (3:6, 3:6, 6:0, 6:3, 7:5)
Délka: 3 hodiny a 46 minut

Dva tenisové styly. Atletický tenis od Andy Murrayho a tenis plný technických úderů od Radka Štěpánka. Radek vstoupil do zápasu neskutečně, vedl už 2:0 na sety, ale Brit poté ukázal, proč se momentálně pohybuje na samém vrcholu žebříčku ATP a zápas otočil.

 

8) Andy Murray - Milos Raonic (Wimbledon - finále)
Skóre: 3:0 (6:4, 7:6(3), 7:6(2))
Délka: 2 hodiny a 50 minut

Milos Raonic se turnajem prokousal poměrně složitě, neboť musel otáčet stav 0:2 s Goffinem, následně mu v cestě stál legendární Federer, přesto však Kanaďan dokázal finálovou účast urvat. Tam ale nestačil na Andy Murrayho, který byl hnaný domácím publikem a po krásném zápase vyhrál bez ztráty setu.

 

7) Novak Djoković - Andy Murray (French Open - finále)
Skóre: 3:1 (3:6, 6:1, 6:2, 6:4)
Délka: 3 hodiny a 5 minut

Po několika nesplněných snech na French Open to Srbovi konečně vyšlo a připsal si vítězství na Roland Garros. Zkompletoval tak po čtyř setové bitvě kariérní Grand Slam, na který tak dlouho čekal.

 

6) Kei Nišikori - Rafael Nadal (Olympiáda - zápas o bronz)
Skóre: 2:1 (6:2, 6:7(1), 6:3)
Délka: 2 hodiny a 50 minut

Souboj mezi japonským bojovníkem a španělským sympaťákem nabídl velkou podívanou a poměrně drsnou bitvu o bronzovou medaili. Tu nakonec na krku odnášel po téměř tříhodinovém zápase Nišikori.

 

5) Andy Murray - Milos Raonic (Turnaj mistrů - semifinále)
Skóre: 2:1 (5:7, 7:6(5), 7:6(9))
Délka: 3 hodiny a 37 minut

Milos Raonic vyhrál první set a zdálo se, že má velmi dobře nakročeno k tomu, aby vyhrál i zápas. Dovedl druhou sadu do tiebreaku, tam však za stavu 5:5 ztratil servis, čehož Murray využil. Třetí set přinesl zajímavou podívanou ve svém závěru. Od stavu 4:4 si ani jeden z hráčů nedokázal podržet servis, a tak rozhodoval opět tiebreak. V něm měl Milos Raonic mečbol, avšak nevyužil jej. Andy Murry dokázal využít až čtvrtého a po výsledku 11:9 ve třetím tiebreaku postoupil do finále.

 

4) Andy Murray - Juan Martín del Potro (Olympiáda - finále)
Skóre: 3:1 (7:5, 4:6, 6:2, 7:5)
Délka: 4 hodiny a 4 minuty

Vyvrcholení olympijských her nemohlo být lepší. Andy Murray čelil už zcela zdravému Juanu Martínu del Potrovi a byla to podívaná jedna báseň. Zápas trval přes čtyři hodiny, i když skóre prostředních setů nebylo příliš vyrovnané. Andy Murray v Brazílii opět ukázal, že letošní sezóna mu vyšla fantasticky a Argentince porazil. Ten mu však porážku vrátil o měsíc později v semifinále Davisova poháru.

 

3) Roger Federer - Marin Čilić (Wimbledon - čtvrtfinále)
Skóre: 3:2 (6:7(4), 4:6, 6:3, 7:6(11), 6:3)
Délka: 3 hodiny a 22 minut

Čtvrtfinálová bitva na Wimbledonu mezi Rogerem Federerm a Marinem Čilićem slibovala vyrovnanou bitvu a také tomu tak bylo. Marin Čilić začal výborně, vedl už 2:0 na sety, poté ale Roger přidal na otáčkách. Chorvat sice měl ve čtvrtém setu hned tři mečboly, ani jednoho však využít nedokázal, a tak přišel trest. Roger v páté sadě na servisu působil nesmírně jistě a po jediném brejku se radoval z postupu do semifinále s Milosem Raonicem. Na něj ale nestačil a právě po tomto zápase předčasně ukončil sezónu 2016.

 

2) Novak Djoković - Rafael Nadal (Řím - čtvrtfinále)
Skóre: 2:0 (7:5, 7:6(4))
Délka: 2 hodiny a 26 minut

Zápas sice skončil po dvou setech, přesto však šlo o jeden z nejhezčích tenisových duelů za rok 2016. Rafael Nadal hrál ve fantastické formě a Nole zrovna tak. Z postupu se nakonec radoval Djoković, avšak fanoušci Rafaela Nadala na tento zápas rozhodně nemohou vzpomínat ve zlém, neboť po dlouhé době viděli svého miláčka hrát fantastický tenis, na který byli zvyklí v dřívějších dobách.

 

1) Novak Djoković - Kei Nišikori (Řím - semifinále)
Skóre: 2:1 (2:6, 6:4, 7:6(5))
Délka: 2 hodiny a 26 minut

Kdo by řekl, že duelem roku, samozřejmě jde o náš pohled na věc, bude zápas Djokoviće s Nišikorim na turnaji v Římě. Japonský tenista hrál fantasticky, Djoković chvílemi působil až zaskočeně, avšak obrovskou dávkou zkušeností, kterými Srb již dlouhé roky disponuje, dokázal dovést zápas do vítězného konce. Nutno dodat, že Japonec dokázal odvrátit hned tři mečboly soupeře, avšak v tiebreaku třetí sady mu chyběl bod k tomu, aby měl šanci na zvrat. Ve finále Djoković padl s nynější světovou jedničkou.