Roland Garros: Kopřiva nestačil na De Jonga, Malečková po velkém boji končí

- Redakce

V Paříži pokračovala druhým hracím dnem kvalifikace Roland Garros. Hned zkraje programu se na kurtu představila Jesika Malečková, na premiérové vítězství v grandslamové kvalifikaci ale ani na třetí pokus nedosáhla, byť velmi těsně. Sedmadvacetiletá Češka po vlažném vstupu do zápasu pořádně potrápila favorizovanou Rumunku Irinu Baraovou, s níž nakonec padla až v koncovce třetího setu. Premiéru si na francouzském grandslamu odbyl Vít Kopřiva. Soupeřem mu byl žebříčkově velmi podobně umístěný Nizozemec Jesper De Jong, na kterého ovšem český hráč nestačil. Již v pondělí si postup do druhého kola kvalifikace zajistilo trio Fruhvirtová, Nosková a Kolář.

Kopřiva nestačil na De Jonga
Kvalifikace Roland Garros skončila už v prvním kole pro Víta Kopřiva (169.). Český tenista na pařížské antuce nestačil na Nizozemce Jespera De Jonga (172.), se kterým prohrál za pouhých 78 minut 2:6, 3:6. Kopřivovi se v utkání nedařilo na servisu ani returnu.

Podání ztratil celkem třikrát a na příjmu si za celý zápas vypracoval pouze jeden brejkbol, který se mu nepovedlo proměnit. Nepovedlo se mu tak navázat na jedno vítězství z kvalifikace Australian Open, kde naopak překvapivě prošel do druhého kola bojů o hlavní soutěž.

„Šel jsem do zápasu v dobrém rozpoložení, ale během hry se to na mně nějak naložilo a nedařilo se mi vyhrávat míčky na mou stranu. Můj výkon šel čím dál více dolů a dolů, a to se projevilo v celém zápase,“ mrzelo Kopřivu.

„Myslím si, že z taktického hlediska jsme byli oba dobře připravení. Věděl jsem s čím do zápasu jít, bohužel jsem to nedokázal přenést do hry. Ale v posledních týdnech to není celkově z mé strany nejlepší, takže se musím znovu nakopnout. Bohužel tento výpadek přišel zrovna na Roland Garros, ale to se nedá nic dělat. Antuku mám rád, moc jsem se na tento grandslam těšil, asi nejvíce ze všech,“ dodal.

Malečková prohrála třísetovou bitvu s Baraovou
Jesika Malečková (252.) končí v kvalifikaci Roland Garros, stejně jako před šesti lety, hned v úvodním kole. V tom dostala silně favorizovanou Irinu Marii Baraovou (114.) do tří setů, nakonec ale po 2 hodinách a 33 minutách padla s nasazenou pětkou 3:6, 6:4 a 3:6.

Sedmadvacetiletá Češka vstoupila do zápasu čtyřmi prohranými gemy v řadě. Poté svou hru zpřesnila a rázem byla lepší aktérkou. Na zvrat v úvodním setu sice už nedosáhla, ten druhý ale urvala a poslala duel do rozhodujícího dějství. V tom však Malečková hned čtyřikrát ztratila vlastní servis – z toho ve třech případech čistou hrou. Roli sehrál možná i zdravotní stav, neboť se rodačka z Hořovic musela nechat za stavu 1:2 ošetřit.

„Ze začátku jsem trošku bojovala s pohybem, trochu mě trápí kotník. Bála jsem se do určitých pohybů jít, ale po nějaké chvíli jsem na to přestala myslet a dostala jsem se do hry,“ uvedla Malečková ke svému stavu. „Snažila jsem se to otočit, ale bohužel to nevyšlo.“

„Ve třetím setu to bylo 2:2 a já jsem zahrála gem na 3:2, potom jsem si prohrála servis, a to byla škoda. Pak už si to Irina pohlídala, neudělala žádnou chybu a k ničemu mě moc nepustila,“ hodnotila česká tenistka. „Měla jsem těžkou soupeřku hned do prvního kola, která je specialistka na antuku, takže to bylo těžký. Nechala jsem tam všechno a bojovala jsem o každý míč.“

Rozhovor s českou tenistkou naleznete zde.

Roland Garros (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace mužů
Jesper De Jong (NED, 172.) – VÍT KOPŘIVA (169.) 6:2, 6:3

1. kolo kvalifikace žen
Irina Maria Baraová (ROU, 114.) – JESIKA MALEČKOVÁ (252.) 6:3, 4:6, 6:3

Kompletní výsledky kvalifikace Roland Garros naleznete na webu turnaje