Nervozita rychle opadla! Linda N. a Linda F. slaví vítězný grandslamový debut

- Richard Müller

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Vydařené první kolo kvalifikace těší dvě české sedmnáctileté tenistky. Linda Fruhvirtová a Linda Nosková porazily na úvod Roland Garros své soupeřky bez ztráty setu a jdou turnajovou kvalifikací dále. Obě hráčky tak nenechaly při svém grandslamovém debutu mezi dospělými nikoho na pochybách, že patří k velkým nadějím českého tenisu.

V legendárním pařížském tenisovém areálu bylo už od desáté hodiny ranní možné zaslechnout české povzbuzování. Na sousedních dvorcích s čísly 13 a 14 nastoupily jmenovkyně Linda Fruhvirtová a Linda Nosková k úvodnímu kvalifikačnímu kolu na Roland Garros.

Pro obě se jednalo o grandslamový debut mezi ženami, ale nedaly to na sobě znát. Fruhvirtové se dokonce v prvním setu podařilo vyhrát proti Polce Katarzyně Kawaové suverénně 6:0. „Nervozita před zápasem možná byla, ale po první výměně už jsem se na kurtu cítila dobře. Chodila jsem do toho, byla jsem aktivní a první set se mi povedl,” hlásila Fruhvirtová. 

Ve druhém setu se její polské soupeřce Kawaové přece jen povedlo dostat do hry, pětadvacátá nasazená hráčka kvalifikace uspěla ve čtyřech gemech, nicméně to sedmnáctiletou Fruhvirtovou nerozhodilo. „Jsem ráda, že jsem to udržela, zůstala klidná a soustředila jsem se dál na svoji hru a zvládla to dohrát. Výhra mě moc těší,” usmívala se spokojená Češka po výhře.

Podobně na tom byla na vedlejším kurtu i Nosková, která ale proti své soupeřce bojovala o něco déle. Noskové se také povedlo vyhrát první set, a to poměrně hladce 6:3. S Ruskou Annou Blinkovovou příliš starostí ze začátku neměla. „V prvním setu to soupeřka spíše nahrávala a snažila se hrát přes první servis. Ve druhém setu začala chodit do většího servisu a šla na riziko, což byl největší rozdíl,” hodnotila Nosková průběh hry ze strany Blinkovové.

Kromě toho, že pokračuje dál, měla Nosková radost i z vlastního výkonu. „Musím říct, že jsem hrála dobře. Takové to trápení, co jsem měla poslední půlrok, vymizelo, takže jsem hrála to, co jsem chtěla, a to je pro mě nejdůležitější. Za poslední dobu jsem moc zápasů neodehrála, takže jsem sem nepřijela s tím největším sebevědomím,” prozradila sedmnáctiletá hráčka.

Nejspíše již zmíněná nerozehranost trochu zlobila Noskovou při vlastním podání. Několikrát ji musel rozhodčí upozorňovat na postavení jejích nohou při podání. „To se mi nestává, možná se mi to stalo na jednom turnaji v životě. Snažila jsem se do toho hodně chodit, a asi proto mi šla noha víc dopředu. Musím si na to dávat příště pozor,” uvědomuje si Nosková.

Projít přes první kolo kvalifikace považují obě Češky za úspěch. Po svém zápase se Fruhvirtová ihned přesunula na utkání Viktórie Kužmové a sledovala závěr jejího vítězného duelu. Právě tato Slovenka ji čeká ve druhém kole kvalifikace. „Určitě to bude zajímavý zápas a žádný zápas tady nebude lehký. Těším se na to a půjdu si to tam užít. Dám do toho všechno a uvidíme,“ je odhodlaná Fruhvirtová.

Vždyť ještě loni zde hrály obě Češky v rámci juniorského turnaje. Nosková má právě možnost obhájit titul, ovšem není to její prioritou. „Juniorský turnaj nemám v plánu, ale když bude možnost, tak proč ne,” váhá Nosková.

„Na juniorský turnaj to nevypadá,” řekla zcela jasně Fruhvirtová. Není ani divu. Její vytížení za poslední dobu je vysoké. „Měla jsem hodně nabitý program, protože jsem ještě hrála ligu v Německu, takže to bylo náročné. Pak jsem měla čtyři dny, kdy jsem se snažila trénovat a regenerovat, abych byla připravena na dnešek,“ zmínila Fruhvirtová a dodala, že Paříž zatím viděla jen z auta a jediné, co stihla navštívit osobně, je fotbalový stadion PSG. Tento fotbalový svatostánek se totiž nachází v blízkosti tenisových kurtů a tenisté kolem něj často procházejí.

I přes náročný program stihla česká hráčka jednu malou oslavu, a to když 1. května slavila své sedmnácté narozeniny. „Zrovna to vyšlo tak, že jsem byla doma, takže jsem mohla strávit čas se sestrou a rodiči. Ale nic velkého se nekonalo, spíše jsme to oslavili takto v rodinném kruhu a klidně,” uzavřela Fruhvirtová.

Roland Garros (FRA, 43 600 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace žen
LINDA FRUHVIRTOVÁ (192.) – Katarzyna Kawaová (POL, 132.) 6:0, 6:4
Anna Blinkovová (120.) – LINDA NOSKOVÁ (185.) 3:6, 5:7