ITF

Těsně pod vrcholem. Palán v Heraklionu na svůj druhý titul nedosáhl

- Petr Sumbal

Dominik Palán (687.) do své sbírky druhý titul z turnajů kategorie ITF nepřidal, ve finále v řeckém Heraklionu podlehl estonskému tenistovi Marku Lajalovi (872.) 4:6, 3:6. O osudu vyrovnaného prvního setu rozhodl brejk Estonce v desátém gemu. Ve druhé sadě dokázal Palán smazat ztrátu jednoho brejku, když snížil na 3:4, jenže poté si své podání znovu neudržel a Lajal následně zápas uzavřel čistou hrou na svém servisu.

Dominik Palán vstoupil do finálového zápasu výborně, když hned v prvním gemu sebral svému soupeři podání. Svůj brejk však nedokázal potvrdit a další šanci už poté při Estoncově podání nedostal. První sada skončila, když Palán čistou hrou ztratil v desátém gemu svůj servis. Také druhá sada nakonec dopadla lépe pro devatenáctiletého Estonce, který zápas opět uzavřel při podání o dva roky staršího českého hráče.

Palán si musí na svůj druhý titul z turnajů kategorie ITF počkat, nicméně stále se jednalo o jeho jednoznačně nejpovedenější turnaj letošního roku a razantní ukončení předchozí série čtyř porážek už v prvních kolech.

Právě hned v prvním kole turnaje v Heraklionu se Palán na postup pořádně nadřel, na poražení amerického kvalifikanta Prestona Browna (1382.) potřeboval tři sety a zápas trval více než tři hodiny. Palán nakonec zvítězil 6:4, 6:7(5), 7:6(1).

V osmifinále naopak strávil Palán na kurtu jen hodinu a 34 minut, během kterých porazil hladce 6:4, 6:3 belgického tenistu Romaina Faucona (1269.). Ani ve čtvrtfinále český tenista nepřipustil žádné drama, když zdolal Francouze Florenta Baxe (906.) po setech 6:4, 6:1.

V sobotním semifinále Palán narazil na překvapení turnaje Švýcara Adriana Bodmera (-), který začínal turnaj už v kvalifikaci. Český tenista však jeho jízdu ukončil, když zvítězil 6:4, 7:6(5).

M15 Heraklion (muži, GRE, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Mark Lajal (EST, 872.) – DOMINIK PALÁN (687.) 6:4, 6:3