Předčasný konec antukové sezóny. Vondroušová nebude hrát ve Štrasburku ani Paříži

- Marek Bartošík

Markéta Vondroušová si musí na další velký antukový úspěch počkat minimálně do příštího roku. Dvaadvacetiletá tenistka, která nastoupila naposledy 19. dubna ve Stuttgartu, se kvůli dosud neznámé příčině odhlásila z nadcházejícího turnaje ve Štrasburku a také z grandslamového Roland Garros, kde před třemi lety postoupila až do finále.

Tehdy to byla zázračná jízda. Devatenáctiletá Markéta Vondroušová dokráčela přes Carlu Suárezovou Navarrovou, Petru Martičovou či Johannu Kontaovou až do finále Roland Garros 2019, kde ji zastavila suverénní Ashleigh Bartyová.

Loni se skvělá antukářka Vondroušová probojovala v areálu Rolanda Garrose do osmifinále, letos však bohužel další kvalitní výsledek nepřidá. Aktuálně 35. tenistka žebříčku WTA se totiž z antukového grandslamu odhlásila, přičemž důvod zatím není znám.

Stříbrná olympijská medailistka z Tokia odpískala také menší turnaj ve Štrasburku, už dříve se omluvila také z velkých akcí v Madridu a Římě. Na jejím kontě tak letos zůstává jediný antukový start na okruhu WTA – v halovém Stuttgartu podlehla v úvodním kole hvězdné Tunisance Ons Džabúrové ve třech setech.

Ještě předtím Vondroušová zazářila na „její“ Štvanici, když byla u všech tří bodů českého týmu v kvalifikačním souboji Billie Jean King Cupu proti Britkám. Tento úspěch se jevil jako příslib do antukové části sezóny, kde Vondroušová tradičně sbírá kvalitní výsledky.

Někdejší světová čtrnáctka vstoupila do letošního ročníku osmifinálovou účastí v Adelaide, na následném Australian Open uhrála třetí kolo. Po neúspěchu v Petrohradu zazářila v Dubaji, kde dokráčela až do semifinále (do utkání proti Veronice Kuděrmetovové ale kvůli zranění pravého přitahovače nenastoupila). Posléze si připsala osmifinálovou účast v Indian Wells, v Miami ji nepustil do hry zánět dutin.

Kdy se Vondroušová opět představí na kurtech, zatím není jasné. Před blížícím se Roland Garros navíc stále visí velký otazník nad startem obhájkyně trofeje Barbory Krejčíkové, která od února léčí zraněný pravý loket.