Tenisová lekce na úvod. Nadal v Římě zničil Isnera a stylově oslavil jubileum

- Marek Bartošík

Je poněkud překvapující, že servisman John Isner v minulosti řádně potrápil Rafaela Nadala na jeho milované antuce. Na Roland Garros 2011 ho dostal po životním výkonu až do páté sady, v Monte Carlu 2015 padl po vyrovnané třísetové bitvě. Tentokrát se ale musel americký dlouhán před španělským antukovým králem sklonit, když na Masters v Římě utrpěl výprask 3:6 a 1:6. Nadal tak suverénně vstoupil do turnaje, kde už desetkrát triumfoval, a zároveň stylově oslavil svůj 800. týden v Top 5 žebříčku ATP.

Když se proti vám postaví na antuce Rafael Nadal (4.), musíte své zbraně zmobilizovat na 100 procent. A jestliže se to nepovede, dopadnete jako John Isner (27.), který si proti španělské legendě ve druhém kole římského Masters téměř vůbec nepomáhal servisem. Zkušený Američan dnes trefil pouze jediné eso a po prvním podání získal jen polovinu míčů!

Pětatřicetiletý Nadal vyprovodil o dva roky staršího soupeře z kurtu po setech 6:3 a 6:1, na výhru mu stačila pouhá hodina a 16 minut. Zatímco oba tenisté nastříleli podobný počet vítězných úderů (Nadal 11, Isner 9), španělský matador o poznání méně chyboval – poměr nevynucených chyb zněl z jeho pohledu 9:19.

„Na začátku to pro mě nebylo dobré, soupeř měl i nějaké šance na returnu, měl to ve svých rukou, ale minul. Od té doby, co jsem získal brejk, se zápas změnil,“ komentoval Nadal, který nejprve odvrátil v sedmém gemu dva brejkboly a následně udeřil na returnu a získal klíčové vedení 5:3.

Jednadvacetinásobný grandslamový šampion tak velkolepě načal svůj 800. týden v elitní pětce rankingu ATP. O přiblížení k jedenácté trofeji z římského Internazionali BNL d'Italia si světová čtyřka zahraje v atraktivním osmifinále s kanadským vyzyvatelem Denisem Shapovalovem (16.).