Letos konečně bez omezení! Prostějovský challenger láká na silné startovní pole

- Marek Bartošík

Tentokrát v tradičním termínu, tedy souběžně s druhým týdnem Roland Garros, a navíc bez omezení se uskuteční antukový challenger UniCredit Czech Open v Prostějově, který je největším mužským turnajem na území České republiky. Ve dnech 29. května až 4. června budou v tamním tenisovém areálu zápolit nejlepší čeští i slovenští tenisté, jež doplní zahraniční hvězdy.

Fanoušci, kteří zavítají na prostějovský challenger, se můžou opět těšit na velmi silný tenisový zážitek. V nabité startovní listině, která je zatím předběžná, figurují dřívější šampioni Španěl Pablo Andújar a Argentinec Federico Coria, Slováci Alex Molčan, Norbert Gombos, Andrej Martin a Filip Horanský, čeští tenisté Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč, Vít Kopřiva, Dalibor Svrčina a také trojnásobný vítěz Jiří Veselý.

„Bude samozřejmě záležet na výsledcích v Paříži,“ odkázal na časovou kolizi s druhým týdnem Roland Garros osmadvacetiletý Veselý. „Pokud budu hrát, udělám všechno pro to, abych došel co nejdál, nejlépe pro titul,“ informoval vítěz challengeru v Prostějově z let 2014, 2015 a 2017, který aktuálně doléčuje zranění zadního stehenního svalu (tzv. „hamstringu“).

Organizátoři mají k dispozici tři divoké (neboli volné) karty pro hlavní soutěž dvouhry a čtyři do kvalifikace. Jedna z karet pro hlavní fázi čeká na Slováka Alexe Molčana, jenž se jako člen elitní padesátky nemohl na challenger přihlásit. Druhou volnou kartu obdrží srbský mladík Hamad Medjedovič (jedná se o výměnu za kartu pro Jakuba Menšíka do kvalifikace turnaje ATP v Bělehradě). Třetí možnost má k dispozici Český tenisový svaz, který ji udělí některé z domácích nadějí.

Po dvou ročnících ovlivněných pandemií koronaviru už pořadatelé s radostí vyhlížejí letošní vydání turnaje, které by se mělo uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Vstupné bude klasicky zdarma.

„Kvalifikace začne v neděli 29. května, zúčastní se jí 24 hráčů, z nichž šest postoupí do hlavní soutěže,“ informovala turnajová ředitelka Petra Černošková. „V pondělí 30. května začne hlavní soutěž, v úterý by měl být nejnabitější program, jelikož začíná čtyřhra.“

Deblová soutěž vyvrcholí už v pátek 3. června, singlové finále je na programu v sobotu 4. června od 11 hodin. Na vítěze letošního ročníku, dotovaného částkou 90 280 eur, čeká 100 bodů do žebříčku ATP.

„Jsem ráda, že se můžeme vrátit ke všem doprovodným akcím i k plným tribunám a že můžeme pozvat fanoušky,“ těší Černoškovou.

Doprovodný program zahrnuje především dětský den UniCredit Bank na prostějovském náměstí (1. června) a VIP turnaj pro titulárního partnera akce (3. června). Největší mužský turnaj na území České republiky je tak po dvouletém půstu kvůli covidu-19 konečně zpět v plné parádě!


Galerie