Porazil Djokoviče, prohrává s hráči druhé stovky. Veselý se letos trápí

- Jakub Mezlík

Loni vyhrál hned na začátek sezony turnaj ATP v Aucklandu, během roku vybojoval ještě finále v Bukurešti a obhájil titul na domácím prostějovském challengeru. Vstup do letošní sezony se ovšem českému tenistovi Jiřímu Veselému nevydařil.

Turnaje na tvrdém povrchu opouštěl pravidelně hned na začátku. Ze sedmi pokusů skončil šestkrát v 1. kole, na Australian Open vypadl s Renzem Olivem, hráčem druhé světové stovky. 

Pouze jedinkrát během prvních tří měsíců roku 2016 přešel přes úvodní kolo, v Rotterdamu v hale porazil dalšího trápícího se Čecha Lukáše Rosola. Hned na to ale skončil na raketě Bautisty-Aguta.
 
Zlepšení pro Veselého přinesly až antukové turnaje. V Marrákeši došel do semifinále, v Monte Carlu do osmifinále a v Istanbulu skončil ve čtvrtfinále. 
 
Vzpomínat bude především na monacký turnaj, ve druhém kole totiž šokoval světovou jedničku Novaka Djokoviče. "Když jsem šel na kurt, říkal jsem si hlavně ať nedostanu dvakrát šest nula, postupem času jsem si ale víc věřil a snažil jsem se využít toho, že Novak není ve své nejlepší formě," říkal tehdy o svém velkém triumfu.
 
 
V Itálii hrál letos poprvé na challengeru, jako nasazená jednička ale skončil před branami finále. V cestě do semifinále neztratil ani set, pak ale narazil na Srba Krajinoviće, 114. hráče světa, a podlehl mu poměrně hladce 3:6, 4:6.
 
Veselého může těšit, že se díky semifinálové účasti na challengeru v žebříčku posune vzhůru. Loni totiž hrál na Masters v Madridu, ale vypadl v úvodním kole, a nemusel tak obhajovat žádné body. 
Zatím mu patří 63. místo, přesně před rokem byl ale na svém životním maximu na 35. příčce. Vrátí se zpět a zabojuje o pozice mezi nejlepšími tenisty světa? Výhra nad Djokovičem mu dala naději...