Neskutečný Alcaraz! Po Nadalovi skolil v Madridu i Novaka Djokoviče

- Jan Vojkůvka

Carlos Alcaraz v Madridu dál řádí! Po Rafaelu Nadalovi si na tamní antuce poradil i se světovou jedničkou Novakem Djokovičem a slaví postup do finále domácího turnaje Masters. Srbskou hvězdu porazil po více než tříapůlhodinové bitvě 6:7(5), 7:5, 7:6(5).

Takřka nemožné se stalo skutečností! Čerstvě devatenáctiletý Carlos Alcaraz si během dvou dní připsal na konto skalpy dvou nejlepších tenistů historie. Po antukovém králi Rafaelu Nadalovi, jehož zdolal ve třech setech v pátek, se totiž v sobotu dokázal prosadit i proti světové jedničce Novakovi Djokovičovi a prošel na Mutua Madrid Open do finále!

O kvalitách španělského tenisty toho už bylo napsáno spoustu. Že však dokáže v Madridu porazit hned dva členy slavné Big 3, a to ještě v pouhých dvou dnech, o tom snad ani nesnil. A přesto to dokázal. Stal se vůbec prvním tenistou, který na antuce dokázal oba hráče porazit ve dvou po sobě jdoucích zápasech na jednom turnaji.

Světová devítka přitom nevstoupila do zápasu nijak oslnivě. Sice hned v prvním gemu prorazila Djokovičovi podání, ale pak se na returnu neskutečně trápila. Srb totiž při vlastním podání dominoval, dokonce vyhrál 21 fiftýnů v řadě. A když v osmém gemu srovnal na 4:4, už nedal Alcarazovi prakticky žádnou šanci, jak první set strhnout na svou stranu.

Od druhé sady však byl pohled na centrální dvorec zcela odlišný. Alcaraz se dokázal herně zvednout a povedlo se mu aplikovat svou pestrou hru, kterou ostatně už v pátek zlomil i Nadala. Útočil a riskoval, kupil kvůli tomu sice chyby, ale střídal je s parádními kraťasy a dalšími vítěznými údery.

A Djokovič, byť měl šance, se rázem na returnu prosadit nedokázal. Naopak ve dvanáctém gemu nabídl soupeři hned tři setboly a Alcaraz na příjmu dokázal druhý v pořadí využít.

Třetí set, který sám o sobě trval hodinu a půl, nabídl spoustu vyrovnaných gemů, dlouhých výměn i obrovských zvratů. Znovu však dominovaly servisy. Alcaraz totiž nevyužil ani jeden z šesti brejkbolů a smůlu měl i Djokovič, který si v sedmé hře vypracoval svou jedinou příležitost na brejk, avšak byl neúspěšný.

Rozhodnout tak musel znovu tiebreak. O něco úspěšnější byl tentokrát Alcaraz, jehož mohutně povzbuzovalo domácí publikum a bouřlivě slavilo každý jeho získaný bod. A když za stavu 6:5 proměnil v pořadí třetí mečbol, spustil se obrovský jásot, kterým publikum slavilo ultimátní úspěch mladého Španěla, jenž si na turnaji Masters připsal skalpy dvou borců, kteří v uplynulé dekádě spolu s Rogerem Federerem doslova dominovali tenisu.

Postupem do finále si Alcaraz pojistil posun na post světové šestky a možnost zahrát si po Miami o svůj druhý titul z turnajů ATP 1000. O madridskou trofej si v neděli zahraje s vítězem zápasu mezi Alexanderem Zverevem a Stefanosem Tsitsipasem.