Exhibiční grandslam? Výsledky jednání ATP a WTA jsou zatím neznámé, Wimbledonu však hrozí tvrdé sankce

- Jan Vojkůvka

Zatímco pomalu vrcholí Mutua Madrid Open, již by mělo být rozhodnuto, jaké kroky hodlají profesionální asociace ATP s WTA podniknout proti Wimbledonu. Ač výsledky jejich jednání, které mělo právě během madridského turnaje proběhnout, jsou zatím neznámé, spekuluje se o hodně tvrdých sankcích. Asociace dokonce zvažují, že Wimbledonu letos odeberou všechny body, čímž by z něj de facto udělaly exhibiční grandslam.

Když Wimbledon zakázal účast na letošním ročníku běloruským a ruským tenistům, způsobilo to pořádný poprask. Pořadatelé slavného grandslamového turnaje sice počítali s tím, že jejich rozhodnutí bude kontroverzní a bude podrobeno kritice, nejspíš ale nečekali, že jejich kroky tolik rozlítí i profesionální okruhy ATP a WTA.

Zástupci obou asociací prakticky okamžitě reagovali a nejen, že zákaz zkritizovali, ale začali hovořit také o diskriminaci a o tom, že hodlají proti britskému turnaji podniknout protiopatření. Právě o nich mělo vedení obou okruhů jednat na probíhajícím Mutua Madrid Open.

Je zřejmé, že k setkání zástupců obou asociací už došlo. Zda ale padlo také rozhodnutí, jak na zákaz Wimbledonu reagovat, už tak jisté není. A také není jisté, zda nebudou podobná setkání nadále pokračovat, aby se dohoda ATP s WTA doladila.

Podle spekulací se totiž hraje o hodně. Sankce mohou být různé, zároveň však mohou být pouze v pravomocích obou profesionálních okruhů. To ve výsledku znamená, že se nemohou dotknout konání turnaje (oficiálně grandslamové turnaje spadají pod ITF) ani například dotace turnaje.

ATP s WTA však mají i tak spoustu možností. A tou nejmocnější silou, kterou v tuto chvíli ve svých rukách dřímají, jsou body rozdávané do žebříčku. Vítěz Wimbledonu si totiž tradičně připíše celých 2000 bodů, což je pořádná porce. Co když ale Wimbledon právě o body pro letošní ročník přijde?

„Slyšel jsem, že ATP s WTA chtějí v Madridu projednat možné odebrání všech žebříčkových bodů Wimbledonu pro tento ročník, čímž by se turnaj změnil v exhibiční událost,“ zmínil už minulý týden Kieron Vorster, bývalý kondiční kouč Tima Henmana. Bývalá britská jednička je členem rady All England Clubu, proto nejsou slova jeho bývalého trenéra žádným výkřikem do tmy, ale naopak vážnou spekulací, které se Wimbledon tak trochu obává.

Wimbledon je sice natolik slavný, že by odebrání žebříčkových bodů nejspíš ustál, i tak by to však pro turnaj byla velká rána. Je totiž otázkou, zda by se pak do Londýna sjela kompletní světová špička, pokud by se nehrálo o body do žebříčku. Prize money je sice pro tenisové profesionály také důležité, ale ty vůbec nejlepší hráče světa už tolik trápit nemusí. Těm jde naopak především o body.

ATP s WTA navíc doufá, že svým protiopatřením přinutí pořadatele Wimbledonu znovu zvážit své rozhodnutí zakázat účast ruských a běloruských tenistů. I proto se s napětím vyčkává, zda profesionální okruhy sáhnou po nejtvrdších možných trumfech. Odpověď by se tenisová veřejnost měla během příštích dní konečně dozvědět...