Kteří tenisté dokáží vítězit na všech površích? Kompletní sbírku titulů má i Berdych

- Petr Šístek

Právě všestrannost je často tím rozhodujícím faktorem, který odděluje nadprůměrné tenisty od těch špičkových. Nikoho tak nepřekvapí, že velká čtyřka mezi svou bohatou sbírkou titulů má trofeje ze všech čtyř základních povrchů (antuka, tráva, tvrdý povrch a tvrdý povrch v hale). Mnoho vynikajících tenistů včetně trojnásobného grandslamového šampiona Stana Wawrinky na triumf na některém z povrchů čeká. O to překvapivější pak jsou některá jména tenistů, kterým se sbírku již podařilo zkompletovat.

Ze současné elitní desítky nemá kompletní sbírku titulů hned polovina hráčů. Spíše otázkou času se tato meta jeví pro Dominica Thiema, jenž letos dokázal získat tři tituly na třech různých površích a chybí mu tak pouze úspěch v hale. Mezi tenisty, kterým se podařilo triumfovat na všech površích, patří i dlouhodobá česká jednička Tomáš Berdych. Ten ale jako jediný spolu s Rogerem Federerem a Andym Murraym dokázal tento počin ještě vylepšit, když ovládl i turnaj na koberci, tedy na halovém povrchu, na němž se v současnosti již hraje pouze na turnajích nižší kategorie.

Alespoň dva turnaje na každém povrchu pak dokázal vyhrát bývalý třetí hráč světa David Ferrer. Ve své bohaté sbírce titulů nalezne trofej ze všech povrchů i Richard Gasquet. O poznání pozoruhodnější je ale sbírka Roberta Bautisty-Aguta či Grigora Dimitrova. Oba zmínění totiž v kariéře získali pouze čtyři tituly, ovšem každý z nich na jiném povrchu!

Letos díky vítězství na antukovém podniku v Gstaadu zkompletoval sbírku i Feliciano López. Pravděpodobně nejpřekvapivějšími jmény ve výčtu tenistů s tituly ze všech čtyř povrchů jsou Ivo Karlovič a Sam Querrey, tedy tenisté s dělovým servisem, jejichž hra je stavěna především na rychlejší povrchy. Oba ale dokázali triumfovat i na antuce, Karlovič již před devíti lety v Houstonu a Sam Querrey v roce 2010 v Bělehradě. Zajímavé jsou i statistiky typologicky podobných tenistů. Milos Raonic zatím dokázal triumfovat pouze na tvrdém povrchu a John Isner stále čeká na halový titul.

Seznam aktivních tenistů, kteří ovládli turnaje ATP na všech površích

Andy Murray (GBR, 1.)
Novak Djokovič (SRB, 2.)
Marin Čilič (CRO, 6.)
Rafael Nadal (ESP, 9.)
TOMÁŠ BERDYCH (CZE, 10.)
Roberto Bautista-Agut (ESP, 14.)
Roger Federer (SUI, 16.)
Grigor Dimitrov (BUL, 17.)
Richard Gasquet (FRA, 18.)
Ivo Karlovič (CRO, 20.)
David Ferrer (ESP, 21.)
Feliciano López (ESP, 27.)
Sam Querrey (USA, 31.)