Omluvenka na poslední chvíli! Murray nakonec nenastoupí do duelu s Djokovičem

- Marek Bartošík

Pořadatelé Mutua Madrid Open oznámili, že Andy Murray (78.) kvůli nemoci nenastoupí k očekávanému souboji proti světové jedničce Novaku Djokovičovi. Srbský tenista tak postupuje bez boje do čtvrtfinále prestižního klání, na němž triumfoval v letech 2011, 2016 a 2019. Murrayho může těšit alespoň fakt, že se díky kvalitnímu turnajovému výsledku posune v žebříčku o přibližně 10 míst vzhůru.

Měla to být tenisová sláva se vším všudy. Na madridském Masters už vyhlíželi bitvu aktuálního vládce žebříčku ATP Novaka Djokoviče a trojnásobného grandslamového šampiona Andyho Murrayho, která měla začít přesně v poledne.

Čtyřiatřicetiletý Brit, startující na divokou kartu, skolil ve španělské metropoli Dominica Thiema (91.) a Denise Shapovalova (16.), konečně se tedy zdál být v dobré formě.

Ačkoliv před osmifinálovým mačem s Djokovičem žertoval, že jeho srbský rival je nejlepší na světě, a naopak on sám má kovovou kyčel, rozhodně nebyl zcela bez šance. O tu ale přišel, když se ze zápasu kvůli nemoci omluvil.

Fanoušci tak přišli o téměř jistý tenisový svátek, jelikož antukové bitvy Djokoviče a Murrayho byly zpravidla velmi vyrovnané. Srbský tenista ovládl pět z nich (mimo jiné i ve finále Roland Garros 2016), britská hvězda opanovala finálové střetnutí v Římě před šesti lety.

Posledním vzájemným soubojem Djokoviče a Murrayho zůstává finále z Dauhá 2017, v němž triumfoval srbský reprezentant po setech 6:3, 5:7 a 6:4.