Futures ve Vestci: Staněk i Papík postupují, Kolář nezvládl koncovky setů

- Petr Šístek, Filip Lefenda

V pondělí byly na závěrečném podniku série českých turnajů futures ve Vestci na programu zápasy úvodního kola hlavní soutěže dvouhry. V té měl český tenis zastoupení ve všech utkáních, ve čtyřhře se poté představilo celkem deset českých tenistů. Role favoritů zvládli Tomáš Papík s Robinem Staňkem, vypadla naopak turnajová jednička Zdeněk Kolář, jenž v utkání s Němcem Ejupovicem nezvládl tiebreaky.

Pondělní program na kurtu č. 1 otevřel Tomáš Papík, jehož soupeřem byl v hale velmi dobře hrající Ukrajinec Danylo Kaleničenko. Šestý nasazený Papík si v úvodní sadě velmi jistě držel svůj servis a díky brejku ze čtvrté hry první set ovládl poměrem 6:3. Ve druhém dějství se český tenista dostal do vedení 5:1, avšak měl potíže utkání doservírovat. To se mu nakonec za stavu 5:4 podařilo a ve Vestci se tak může radovat z postupu do osmifinále.

Český souboj svedli Matěj Vocel Dominikem Bartoněm. První jmenovaný vstupoval do zápasu v roli výrazného favorita, avšak kvalifikant Bartoň jej v úvodu značně zaskočil a v první sadě mu nadělil dokonce kanára. Ve druhém dějství se Vocel již zvedl a dokázal dovést set do tiebreaku. V něm za stavu 5:6 odvrátil mečbol a třemi získanými míčky v řadě srovnal stav setů. V rozhodující poněkud divoce probíhající sadě bylo k vidění hned pět ztracených podání, ale koncovku lépe zvládl Matěj Vocel, který se po výhře 0:6, 7:6(6) a 6:4 může radovat z postupu do dalšího kola.


Náročnou bitvu má za sebou držitel divoké karty Petr Nouza, který přetlačil slovenského lucky losera Samuela Hodora 7:6, 3:6 a 7:5. V rozhodující sadě byl český hráč pozadu už o dva brejky a prohrával 0:3, nepříznivý stav ale stačil ještě zvrátit a zvítězit. K postupu si osmnáctiletý Nouza dopomohl mimo jiné i čtrnácti esy.

To Antonín Bolardt proti slovenskému soupeři neuspěl, s kvalifikantem Matějem Maruščákem uhrál jen dvě hry, v každém setu shodně po jedné. Český mladík tak čeká na výhru již tři utkání, naposledy se radoval na konci října proti krajanu Poláčkovi. „Výsledek vypadá jednoznačně, ale v několika gemech jsem měl navrch. Jsem zklamaný,“ mrzelo Bolardta po utkání.

Už v prvním kole skončil turnaj ve Vestci pro nejvýše nasazeného Zdeňka Koláře, který překvapivě nestačil na Němce Ejupovice. Dva vyrovnané sety musely vždy rozluštit až zkrácené hry, ty ale český favorit nezvládl a opět tak jen potvrdil, že pro něj nejsou halové podmínky v závěru roku zrovna ideálními. V prvním dějství Kolář ztratil jednou servis, dokázal si jej ale vybojovat zpět. Ve druhém setu byli na podání oba borci stoprocentní.

Roli favorita naopak potvrdil pátý nasazený Robin Staněk, který si dle očekávání poradil se Slovákem Davidem Damianem Brnou. Čech výborně servíroval a nenabídl o tři roky mladšímu soupeři za celý zápas ani jednu brejkovou možnost. Ba co více, po prvním podání neprohrál z devětadvaceti míčů Staněk ani jediný. Zasloužený postup. 

 
 
 
 
 
 
 
 

1. kolo dvouhry

TOMÁŠ PAPÍK (483.)[6] - Danylo Kaleničenko (UKR, 573.) 6:3, 6:4
MATĚJ VOCEL (807.) - DOMINIK BARTOŇ (-)[Q] 0:6, 7:6(6), 6:4
Szymon Walkow (POL, 1046.) - Patrik Obal (SVK, 1192.)[Q] 4:6, 6:0, 6:7(9)
PETR NOUZA (-)[WC] - Samuel Hodor (SVK, 1951.)[LL] 7:6(5), 3:6, 7:5
ROBIN STANĚK (476.)[5] - David Damian Brna (SVK, -)[Q] 6:3, 6:4
ANTONÍN BOLARDT (-)[WC] - Matej Maruščák (SVK, 1318.)[Q] 1:6, 1:6
ZDENĚK KOLÁŘ (246.)[1] - Elmar Ejupovic (GER, 870.) 6:7 (5), 6:7 (6)

1. kolo čtyřhry

FILIP BRTNICKÝ, DANIEL VELEK - MAREK GENGEL, LUKÁŠ VEJVARA 0:6, 3:6
TOMÁŠ PAPÍK, MATĚJ VOCEL [2] - Mikalai Haliak (BLR), Arturs Lazdinš (LAT) 6:1, 7:5
Sebastian Bader (AUT), Niels Lootsma (NED)[4] - Samuel Hodor, Matej Maruščák (oba SVK) 6:3, 6:4
JAN MICHÁLEK, FRANTIŠEK POLÁNKA [WC] - TADEÁŠ PAROULEK, JIŘÍ VACHTL 4:6, 1:6
Alexander Centenari (USA), Sami Reinwein (GER) - David Damian Brna, Patrik Obal (oba SVK) 6:4, 6:3

Futures ve Vestci den po dni:

4. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Hlavní soutěž si zahrají tři čeští kvalifikanté

3. 12. 2016 - Futures ve Vestci: Devět Čechů prošlo přes první kolo kvalifikace