Z kvalifikace až do finále! Bartůňková skvělý týden nakonec titulem nezakončila

- Jan Vojkůvka

Šestnáctiletá Nikola Bartůňková má za sebou nejlepší turnaj v probíhající sezoně. Na zisk premiérového titulu však na šedesátce v Istanbulu ani tak nedosáhla. Česká tenistka totiž v nedělním finále prohrála 5:7, 5:7 Rusce Dianě Šnajderové a prohrála i ve svém druhém profesionálním finále v kariéře.

Celý turnaj však česká hráčka může rozhodně hodnotit pozitivně. Na silně obsazené akci ITF úspěšně prošla z kvalifikace až do finále, přičemž až do finálového střetnutí neztratila v šesti odehraných duelech ani jeden set.

Její výkony byly v předchozích dnech ozdobou turnaje. Kanár uštědřila dokonce 184. tenistce světa Suzan Lamensové, hladce porazila i 177. hráčku žebříčku Marinu Melnikovovou, nezastavila ji ani bývalá 66. hráčka světa Mandy Minellaová a pouze dva gemy ztratila s Japonkou Mai Hontamaovou, v současnosti 130. hráčkou žebříčku!

Až finále se Šnajderovou se ukázalo být nad její síly. Osmnáctiletá Ruska se totiž nachází v senzační formě, a byť figuruje až na 471. místě světa, v posledních týdnech je nezastavitelná. Vyhrála turnaje v Oeiras i Šymkentu a v Istanbulu se po výhře nad Bartůňkovou její bilance zlepšila na 15 výher v řadě.

Česká kvalifikantka ale rozhodně nebyla bez šancí. V prvním setu však využila jen jeden z pěti brejkbolů a rozhodla její ztráta podání v jedenáctém gemu. V druhé sadě si Bartůňková dokonce vypracovala vedení 5:3 a mohla si vynutit rozhodující dějství. Jenže Šnajderová v kritický okamžik zabrala a čtyřmi gemy v řadě skóre otočila a duel zakončila.

Bartůňková si tak na svůj první titul mezi profesionálkami bude muset ještě počkat. Loni totiž ve svém prvním finále v Milovicích nestačila na Lindu Noskovou. I tak ale může být se svými výsledky v této sezoně nadmíru spokojená. V lednu se totiž probojovala skrz kvalifikaci až do semifinále hned na dvou turnajích v Manacoru. Po nynějším finále v Istanbulu tak už zbývá jen pomyslná třešnička na dortu. A na tu nejspíš nebude Nikola, i s ohledem na skvělé výkony, čekat dlouho.