Úspěšný obrat a postup do osmifinále! Bouzková proti Jastremské dokonce odvracela mečbol

- Jan Vojkůvka

Marie Bouzková zvládla na turnaji v Madridu hodně těžký zápas s Dajanou Jastremskou a poprvé v kariéře si na Mutua Madrid Open zahraje osmifinále! Česká hráčka sice čelila mečbolu, skóre však dokázala otočit a zvítězila po dvouapůlhodinové bitvě 3:6, 7:6(3), 6:1.

Marie Bouzková se i v Madridu může pochlubit velmi slušnou formou, což prokázala i v sobotním utkání druhého kola. Do střetnutí s Dajanou Jastremskou dokázala Češka zvládnout dva kvalifikační zápasy i souboj prvního kola s Karolínou Plíškovou bez ztráty setu, tentokrát však ze sebe musela dostat to nejlepší. A přesně to se jí povedlo.

Bouzková se po ztrátě prvního setu, v němž tempo diktovala pouze Jastremská, herně zvedla a hru vyrovnala. Sice dvakrát ztratila servis, ale povedlo se jí soupeřku rebrejknout nejen ve druhé hře, ale především ve dvanáctém gemu, v němž čelila dokonce mečbolu.

V tiebreaku ale byla na kurtu lepší a zaslouženě si vynutila rozhodující set, což Jastremskou, ve spojení s nevyužitým mečbolem, rozhodilo. Náhle byla stínem té hráčky, která sice často chybovala, ale ještě více pálila vítězné údery.

V dlouhých výměnách ji začala Bouzková přehrávat, a co si neuhrála sama, to jí Jastremská riskantní hrou darovala. Ostatně, Ukrajinka neměla na výběr. Riskovat musela, jelikož z Bouzkové se postupem času stala zeď, od které se vracel jeden míček za druhým.

Postupně navíc česká tenistka začala dvorci dominovat. I díky tomu dokázala v rozhodujícím setu vybojovat hned tři brejky a rychle vybojovat premiérový postup do osmifinále madridského turnaje z kategorie WTA 1000.

Třiadvacetiletá Bouzková triumfem nad Jastremskou potvrdila svůj letošní vzestup, kterým reaguje na nepovedenou minulou sezonu. Zatímco loni od konce března prohrála 17 zápasů a slavila jen 6 výher, letos má brilantní bilanci 21:7, což se projevuje i ve světovém žebříčku.

V něm si postupem do madridského osmifinále zajistila návrat už do sedmé stovky světa a ještě lépe je na tom v tzv. živém žebříčku WTA Race. Výsledky od začátku sezony ji totiž řadí už na 21. místo, přičemž je druhou nejvýše postavenou Češkou na tomto rankingu.

V osmifinále si Bouzková zahraje s ruskou kvalifikantkou Jekatěrinou Alexandrovovou, která v sobotu porazila po setech 6:4, 7:5 domácí Nurii Parrizas-Diazovou.

Muchová srdnatě bojovala, s Bencicovou ale padla
Karolína Muchová (67.) svedla se světovou třináctkou Belindou Bencicovou vyrovnaný a dramatický souboj, na jeho konci se však musela smířit s těsnou porážku. Duel, který trval 166 minut, vyhrála Bencicová 6:3, 4:6, 7:5.

Ve třetím setu si obě hráčky dlouho držely servis a Muchovou bude asi dlouho mrzet, že v šestém gemu neproměnila dva brejkboly a další příležitost k brejku už nevybojovala. Naopak Bencicová v jedenáctém gemu dokázala prorazit Muchové servis a duel následně dopodávala.