Okamžitý nástup do vězení. Becker dostal za maření insolvenčního řízení 2,5 roku

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička Boris Becker již zná svůj trest za maření insolvenčního řízení. Soud poslal německou tenisovou legendu na dva a půl roku do vězení. Rozhodnutí soudu sice ještě může zvrátit svým odvoláním, ale nástup trestu musí nastoupit bez prodlení a bez ohledu na zmíněné odvolání.

Vleklá sága je u konce, pro Borise Beckera však nemá šťastný konec. Poté, co byl ke své nelibosti už 8. dubna uznán vinným ve čtyřech z 24 bodů obžaloby, mohl doufat, že soud v Londýně bude mírný. Místo toho však míří na 2,5 roku do vězení. A to dopadl ještě dobře, hrozilo mu totiž až sedm let!

Čtyřiapadesátiletý Němec byl odsouzen za maření insolvenčního řízení. Porota v Londýně jej odsoudila podle zákona o insolvenci, a to konkrétně za nezákonné přesouvání majetku, zatajení dluhu a dvou případů zamlčení majetku. Největším prohřeškem přitom byl přesun peněz z jeho podnikatelského účtu na jiné účty, včetně účtů jeho bývalé manželky Barbary a současné manželky Sharlely Beckerové. Podle zjištění se jednalo o transfer stovek tisíc liber.

Becker byl také usvědčen z toho, že neohlásil dvě nemovitosti v Německu. Také skrýval bankovní úvěr ve výši 825 tisíc eur a podíly ve společnosti s umělou inteligencí, které by měly mít hodnotu jednoho milionu eur.

Žalobkyně Rebecca Chalkleyová nařkla Beckera z toho, že se choval promyšleně a nečestně a že se stále pokouší hledat vinu u jiných. Němec naopak všechna obvinění popíral a uvedl, že plně spolupracoval se svými věřiteli, kterým měl nabídnout údajně i svůj snubní prsten.

Žádná obhajoba však šestinásobnému grandslamovému šampionovi nepomohla. Soud jej poslal na dva a půl roku do vězení, přičemž podle dostupných informací by už měl mít první noc v nápravném zařízení za sebou.

Odsouzení Beckera okomentovala řada bývalých tenisových hvězd jako Martina Navrátilová či Pam Shriverová. Obě se ve svých komentářích shodly na tom, že se jedná o strašnou událost a je jim líto, jak případ německé legendy skončil.

Dluhy, diplomatická imunita i ztracené trofeje
Případ Borise Beckera se táhne zhruba od roku 2017. Muž, který si jen tenisem vydělal 25 milionů dolarů, se dostal do problémů už o dva roky dříve, kdy si půjčil peníze od společnosti Arbuthnot Latham & Co. Své dluhy ovšem nedokázal splácet a ve zmíněném roce 2017 mu byl deklarován bankrot.

Jak přesně vysoké dluhy Becker nasekal, se nikdy oficiálně nespočítalo. Hovoří se o částce přesahující 40 milionů eur. Od Arbuthnot Latham & Co si měl vypůjčit 4,6 milionu a v roce 2014 si měl půjčit 1,6 milionu dolarů od britského podnikatele. Na Beckera se následně přisáli i další věřitelé a spirála problémů se začala roztáčet naplno...

Problémy se snažil odvrátit různými způsoby. V době, kdy se spekulovalo, že jeho dluh přesahuje dokonce 60 milionů eur, vyrazil například do Rozvadova, aby si zahrál pokerový turnaj. Vstupní poplatek ve výši 111 111 eur za něj z většiny zaplatil sponzor, ale místo, aby Becker vyhrál pohádkovou odměnu pro vítěze (činila 4 miliony eur), skončil v mínusu.

Peníze se snažil získat i žalobou proti svému bývalému agentovi Saschovi Rinneovi, který mu údajně nevyplatil odměny za promo akce. A když přišel příkaz, aby k umoření dluhů využil prodej svých tenisových artefaktů, napřed hledal ztracené grandslamové trofeje a následně získal v červnu 2018 diplomatickou imunitu jako zvláštní atašé Středoafrické republiky pro sport a kulturu v Evropské unii.

Konec imunity, prodej artefaktů a... vězení
Věřitelé i sportovní veřejnost vyčítali slavnému Němci, že se před svými problémy a dluhy snaží ukrýt a jeho kroky vesměs tvrdě odsoudili a zkritizovali. V prosinci 2018 však přišla nečekaná zpráva. Becker se totiž diplomatické imunity vzdal.

Podle zpráv, které zveřejnil Tony Beswetherick, neměl šestinásobný grandslamový vítěz jinou možnost než odmítnout přijetí diplomatické imunity, k čemuž ho donutily okolnosti kolem vyhlášeného bankrotu, k němuž došlo v červnu 2017.

A tak musel čelit svým problémům bez vytáček. Aukce jeho tenisových trofejí a artefaktů dokonce předčila očekávání a v červenci 2019 se povedlo získat 750 tisíc eur. Částka zamířila věřitelům a vše naznačovalo, že Becker se skutečně snaží svou situaci řešit.

Jenže ne na dlouho...

Po prodeji trofejí totiž měl Becker podléhat z nařízení soudu nejrůznějším opatřením, aby ze svých výdělků a majetku umořoval dluhy věřitelům. V tom byl ovšem zakopaný pes. V září 2020 totiž skončil znovu u soudu kvůli zamlčení majetku.

Becker se měl provinit tím, že zamlčel hodnotný majetek včetně bytu v Chelsea, dvou nemovitostí v Německu a finanční hotovosti ve výši více než 1,3 milionu eur. Téměř milion eur měl, podle britských médií, ve formě akcií společnosti s umělou inteligencí (což se nakonec ukázalo být pravdou).

Na Beckera se začaly sypat další žaloby (celkem proti němu bylo vzneseno 24 žalob), a to včetně nepředání dalších trofejí, které měly být rovněž využity k umoření dluhů, a již zmíněnému transferu peněz na osobní účty. A jak to s ním dopadlo, se definitivně rozhodlo v pátek, kdy byl odsouzen ke dvěma a půl rokům ve vězení.

Vítězi 49 profesionálních titulů nyní nezbývá nic jiného než pykat za své chyby...