Denní menu, 29.4.2022: Ze singlistek v Madridu postoupila jen Siniaková, v Ostravě si zahraje semifinále Svrčina

- Redakce

Hned sedm Češek se v pátek představilo na prestižním antukovém turnaji v Madridu. Ve dvouhře postoupila pouze Kateřina Siniaková, naopak na španělském podniku končí Petra Kvitová, Linda Fruhvirtová a Tereza Martincová. Ve čtyřhře se zadařilo Karolínám Muchové s Plíškovou, Renata Voráčová pak po boku Němky Julie Lohoffové dohrála. Na challengeru Ostra Group Open by Moneta postoupil do semifinále Dalibor Svrčina, který v českém derby přehrál Jonáše Forejtka. Do další fáze turnaje se nepodívá ani Zdeněk Kolář. Další Češi a Češky hráli na akcích ITF.

Češi v akci

Martincové se reparát nepovedl
Tereza Martincová (49.) se podruhé v rozmezí dvou týdnů utkala s britskou hvězdičkou Emmou Raducanuovou (11.). Stejně jako na Poháru BJK se jí nepodařilo na soupeřku vyzrát, když jí podlehla za hodinu a šestatřicet minut po setech 6:7(3) a 0:6.

Přitom zápas prvního kola tisícovky v Madridu se pro pražskou rodačku nevyvíjel vůbec špatně. Vedla 5:3 a měla k dispozici dva setboly, ani jeden z nich ovšem neproměnila. Raducanuová vzápětí využila svůj první brejkbol v zápase a srovnala, načež ovládla tiebreak. Druhý set už byl fotbalovou terminologií na jednu bránu. Britská tenistka zvítězila 6:0 a postoupila do další fáze španělského podniku.

Muchová s Plíškovou postupují
Karolíny Muchová s Plíškovou v roli favoritek porazily americko-kazašské duo Collinsová, Putincevová. Češky, které se naposledy spolu představily ve čtyřhře v srpnu minulého roku, úvodní kolo madridské tisícovky ovládly za hodinu a jedenáct minut po setech 6:4, 6:3.

Siniaková otočila zápas 1. kola
Kateřina Siniaková (51.) postoupila na tisícovce v Madridu do 2. kola, když udolala Chorvatku Anu Konjuhovou (66.) za hodinu a devětačtyřicet minut po setech 0:6, 6:4 a 6:2.

Na české hráčce byla znát v prvním setu nevyhranost, Konjuhová navíc takřka nechybovala. Siniaková se ale nevzdala, ve druhém těsném setu zabojovala a dotáhla zápas do rozhodující třetí sady, ve které už byla lepší hráčkou a nakonec po zásluze postoupila do dalšího kola. V tom se utká s kazachstánskou tenistkou Jelenou Rybakinovou (18.).

Utkání se více věnujeme v samostatném článku

Linda Fruhvirtová v souboji generací neuspěla
Šestnáctiletá Linda Fruhvirtová (205.) končí na tisícovce v Madridu v prvním kole, když nestačila za hodinu a šestnáct minut v souboji generací na o dvacet let starší Estonku Kaiu Kanepiovou (55.).

Češka začala výborně a prolomila hned v prvním gemu podání soupeřky, poté ale dvakrát přišla o to svoje. Také ve druhém setu tahala Fruhvirtová za kratší konec. Ze stavu 1:4 dokázala sice dalším brejkem snížit, ale Kanepiová již zápas dopodávala a zvítězila po setech 6:3, 6:4.

Kvitová letos stále čeká na antukovou výhru
Petra Kvitová (30.) nezvládla ani své třetí letošní antukové vystoupení a končí na podniku WTA 1000 v oblíbeném Madridu už v úvodním kole! V tom podlehla trojnásobná turnajová šampionka za hodinu a 21 minut v souboji levorukých tenistek 3:6 a 5:7 Jil Teichmannové (35.) ze Švýcarska.

V první sadě ztratila dvaatřicetiletá Češka dvakrát servis, zatímco o osm let mladší protivnice jen jednou. Úvodní dva gemy prohrála Kvitová také ve druhém dějství. Od stavu 1:3 se pak blýskla sérií tří vyhraných gemů a zdálo se, že začíná mít navrch. V jedenácté hře ale počtvrté ztratila vlastní podání a Teichmannová následně duel skrze shodu doservírovala do zdárného konce.

Deblistka Voráčová neuspěla ani v Madridu
Renata Voráčová neoslavila výhru ani ve svém pátém letošním utkání. Česká deblistka a její německá parťačka Julia Lohoffová podlehly v úvodním kole antukového turnaje Mutua Madrid Open švýcarské dvojici Belinda Bencicová, Viktorija Golubicová 3:6 a 1:6.

Bartůňková nedala šanci Hontamaové
Kvalifikantka Nikola Bartůňková (427.) slaví už páté vítězství na antukovém podniku ITF v Instanbulu s dotací 60 tisíc dolarů, když ve čtvrtfinále deklasovala nasazenou trojku Maiu Hontamaovou (130.) z Japonska po setech 6:0 a 6:2. Talentovaná Češka se tak může těšit na semifinálový souboj proti Holanďance Suzan Lamensové (184.).

Detiuc si zahraje deblové finále
Anastasia Detiuc a Ukrajinka Katarina Zavacká si při své společné premiéře zahrají o titul! Česko-ukrajinská dvojice porazila v semifinále antukového turnaje ITF v Záhřebu (dotace 60 tisíc dolarů) slovinské duo Veronika Erjavecová, Nina Potočniková dvakrát 7:5. Jejich soupeřkami ve finále budou Makedonka Lina Gjorčeská a Irina Chromačovová, startující pod neutrální vlajkou.

Malečková postoupila v Istanbulu do finále
Jesika Malečková a Maja Chwalinská postoupily na turnaji ITF v tureckém Istanbulu do finále čtyřhry. Česko-polské duo porazilo v semifinále nizozemsko-ruskou dvojici Lamensová, Melnikovová, a to za hodinu a pětadvacet minut po setech 6:3, 2:6 a 12:10.

Češka s Polkou nevyužily v supertiebreaku dva mečboly za stavu 9:7. Jejich soupeřky průběh rozhodující sady otočily na 9:10, Malečková s Chwalinskou ale mečbol odvrátily a zvítězily 12:10.

Barnát s Dudou si zahrají druhé společné finále
Jiří Barnát a Filip Duda zaútočí v turecké Antalyi na svůj druhý společný titul. V semifinále turnaje ITF Češi porazili irsko-francouzskou dvojici Simon Carr, Corentin Denolly, a to za hodinu a dvanáct minut po setech 7:5, 6:4.

Bejlek potvrdila roli mírné favoritky
Šestnáctiletá Sára Bejlek (329.) postoupila do svého druhého letošního semifinále dvouhry. Na turnaji ITF s dotací 25 000 amerických dolarů v italském městě Santa Margherita di Pula porazila domácí Nurii Brancacciovo (484.) za hodinu a osmačtyřicet minut po setech 7:5 a 6:4.

ATP/WTA

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 6 575 560 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
Jil Teichmannová (SUI, 35.) – PETRA KVITOVÁ (30.) 6:3, 7:5
LINDA FRUHVIRTOVÁ (205.) – Kaia Kanepiová (EST, 55.) 3:6, 4:6
Ana Konjuhová (CRO, 66.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (51.) 6:0, 4:6, 2:6
Emma Raducanuová (GBR, 11.) – TEREZA MARTINCOVÁ (49.) 7:6(3), 6:0

1. kolo čtyřhry
Bencicová, Golubicová (obě SUI) – Lohoffová (GER), VORÁČOVÁ 6:3, 6:1
Collinsová (USA), Putincevová (KAZ) – MUCHOVÁ, KA. PLÍŠKOVÁ 4:6, 3:6

Challenger Tour

Ostra Group Open by Moneta, Ostrava (muži, CZE, 45 730 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (137.) – Evan Furness (FRA, 278.) 3:6, 6:2, 6:7(6)
DALIBOR SVRČINA (213.) – JONÁŠ FOREJTEK (272.) 6:3, 5:7, 6:4

Semifinále čtyřhry
PAVLÁSEK, Zelenay (SVK) – Reese (USA), Verbeek (NED) 2:6, 6:7(2)

Turnaji se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

ITF World Tennis Tour

W60 Edge Istanbul (ženy, TUR, 60 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
NIKOLA BARTŮŇKOVÁ (427.) – Mai Hontamaová (JPN, 130.) 6:0, 6:2

Semifinále čtyřhry
Chwalinská (POL), MALEČKOVÁ – Lamensová (NED), Mělnikovová 6:3, 2:6, 12:10 

Zagreb Ladies Open 2022, Záhřeb (ženy, CRO, 60 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Erjavecová, Potočniková (obě SLO) – DETIUC, Zavacká (UKR) 5:7, 5:7

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
SÁRA BEJLEK (329.) – Nuria Brancacciová (ITA, 484.) 7:5, 6:4

Antalya Series (muži, TUR, 15 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
BARNAT, DUDA – Carr (IRL), Denolly (FRA) 7:5, 6:4