Už mohl být konec, přiznala Halepová. Kariéru jí zachránila akademie

- Jan Vojkůvka

Simona Halepová až do minulé sezony nikdy nezažila, jaké to je být kvůli zranění ze hry více než čtvrt roku. Zranění lýtka, kterým si však loni prošla, bylo prvním dlouhodobějším zdravotním problémem, který ji přinutil přemýšlet i nad svou budoucností. Nebýt spolupráce s trenérem Patrickem Mouratoglouem v jeho akademii, nejspíš by dnes už tenis nehrála.

Zranění lýtka, které ji potkalo loni v Římě, ji připravilo o dva grandslamové turnaje i olympijské hry v Tokiu. Právě v Japonsku toužila bojovat o olympijskou medaili, jenže tělo bylo proti. Nejen, že to bylo pro Halepovou velké zklamání, ale jak přiznala, objevily se i myšlenky na konec kariéry!

„Měla jsem pocit, že ve třiceti letech bude konec a byla jsem tomu letos opravdu blízko. Vlastně už loni, po zranění, kterým jsem procházela,“ přiznala v rozhovoru pro Major Talk. „Na začátku tohoto roku to bylo o něco lepší, ale pořád jsem si moc nevěřila, takže jsem myslela, že to může být poslední období, kdy budu hrát tenis.“

První myšlenky na konec kariéry ji potkaly krátce po zranění, kdy to herně nebylo ono. Nedařilo se jí navázat na svou formu z předchozích měsíců a především předchozích let. Nakonec tyto myšlenky zahnala a ročník zakončila, mimo jiné postupem do finále v Kluži.

Jenže v pauze mezi sezonami znovu hodně přemýšlela nad svou budoucností. Tou dobou už byla vdaná žena a touhu po rodině nikdy nezastírala. Jenže vyhrála turnaj v Melbourne, na Australian Open došla do osmifinále a v Dubaji si zahrála semifinále. Takže nehrála vůbec špatně.

Navíc dostala další impulz, který její kariéru zachránil!

„Přišla jsem do akademie a něco jsem v sobě zase objevila. Vrátila se mi vášeň a v mém nitru je opět kvůli tenisu oheň,“ rozzářila se. „Když jsem tu viděla děti, jak dělají všechno možné, aby jednou byly na vrcholu, vrátilo se to i mně. Potřebovala jsem to (vášeň) vidět i v jiných lidech, v dětech, a mám to zpátky!“

Ona zmíněná akademie leží ve Francii a nepatří nikomu jinému než Patricku Mouratoglouovi. Muži, který dokonce ukončil spolupráci se Serenou Williamsovou, aby se mohl věnovat rumunské hvězdě, která potřebovala již zmíněný nový impulz, jenž právě v jeho akademii skutečně dostala.

Bývalá světová jednička se začala na kurtu opět cítit komfortně a zkraje dubna, krátce po semifinále v Indian Wells, oficiálně spojila síly s hvězdným trenérem. Myšlenky na konec kariéry definitivně zahnala. Vždyť se dokázala vrátit na kurty po prvním vážnějším zranění a také znovu pocítila touhu vystoupat zpět na vrchol, což jsou dostatečné důvody, proč dál hrát.

„Ani jsem nevěřila, že se po zranění vrátím na stejnou úroveň své hry, protože jsem byla asi čtyři měsíce mimo,“ přemítala Halepová. „Nikdy jsem neměla pauzu od tenisu tak dlouho, takže jsem se loni hodně trápila. Také jsem si myslela, že ve 30 je to dobrý věk na odchod do důchodu.“

„Opravdu bych chtěla mít děti, ale ty mohou ještě chvíli počkat,“ dodala s úsměvem tenistka, která místo konce kariéry chce ještě jednou dostat své jméno na samotný vrchol.